Dietrich Mateschitz (r) in 2015 met Red Bull Racing-teambaas Christian Horner
NOS Nieuws

Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz (78) overleden

De Oostenrijkse ondernemer Dietrich Mateschitz, medeoprichter van energiedrankproducent Red Bull, is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij bezat 49 procent van de aandelen van het bedrijf. Ook geldt hij als de grote man achter het Red Bull Racing-team, dat sinds 2005 uitkomt in de Formule 1.

Mateschitz richtte in 1984 Red Bull op, samen met de Thaise investeerder Chaleo Yoovidhya. Dat gebeurde nadat de Oostenrijker in Azië had kennisgemaakt met het energiedrankje Krating Daeng, Thais voor 'rode stier'. Samen met Yoovidhya, die het Aziatische drankje had ontwikkeld, maakte hij het geschikt voor de westerse markt.

Volgens Red Bull heeft Mateschitz zo'n drie jaar aan de formule van het nieuwe drankje gewerkt voordat het in 1987 in Oostenrijk werd gelanceerd. Het bedrijf maakte hem uiteindelijk multimiljardair. Wereldwijd zijn bijna 10 miljard blikjes van de suiker- en cafeïnehoudende drank verkocht.

Mateschitz stond ieder jaar in de top-100 van rijkste mensen van het tijdschrift Forbes. Het vermogen van de zakenman, die geldt als de rijkste inwoner van Oostenrijk, wordt geschat op ruim 20 miljard euro.

'Onvergetelijke bijdrage aan Formule 1'

In 2005 koppelde Mateschitz Red Bull met succes aan de autosport. In dat jaar nam het bedrijf het Britse Jaguar-Formule 1-team over. Het nieuwe Red Bull Racing-team won na wat opstartjaren voor het eerst de wereldtitel in 2010, met coureur Sebastiaan Vettel. Ook in de drie jaar daarna werd hij wereldkampioen.

Dit jaar en vorig jaar pakte Max Verstappen voor Red Bull het wereldkampioenschap.

Sportverslaggever Chiel van Koldenhoven vertelt vanuit Austin, waar dit weekend de Grand Prix wordt gereden, over het overlijden van Mateschitz. "Dit zou een feestweekend moeten worden voor Red Bull, maar daar komt nu een sluier overheen te hangen", zegt hij:

Red Bull-grootaandeelhouder Mateschitz (78) overleden, kort voor GP in Austin

De organisatie van de Formule 1 zegt "met droefenis" te hebben kennisgenomen van het overlijden van Mateschitz. "De medeoprichter van Red Bull heeft een onvergetelijke bijdrage geleverd aan de Formule 1 en laat een blijvende nalatenschap achter."

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner zegt dat Mateschitz altijd enthousiast, bemoedigend en ondersteunend is geweest. "Hij is de reden dat we hier staan, het was zijn passie voor de Formule 1 en het was zijn visie. Ik voel me bevoorrecht dat ik hem heb gekend."

Max Verstappen spreekt van een "hele zware dag". Volgens de wereldkampioen heeft Mateschitz veel voor hem gedaan, zowel in zijn carrière als in de rest van zijn leven. "We hebben nog een race voor de boeg en gaan morgen proberen om hem trots te maken", aldus Verstappen, die de Grand Prix in Austin zondag start vanaf de tweede plaats.

Behalve in Formule 1 is Red Bull ook actief in onder meer de voetbal- en ijshockeywereld. Ook honderden atleten in verschillende sporten staan bij het bedrijf onder contract.

Ernstig ziek

Over het privéleven van Mateschitz is weinig bekend. Hij woonde in het Oostenrijkse Salzburg met zijn vriendin. Volgens persbureau Reuters heeft hij jaren geleden gezegd dat hij zelf tien tot twaalf blikjes Red Bull per dag dronk.

Mateschitz was al enige tijd ernstig ziek. Hij leed aan kanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl