Andries Jonker bij de WK-loting
NOS Voetbal

Oranjevrouwen treffen wereldkampioen Verenigde Staten op WK 2023

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zaterdag titelverdediger Verenigde Staten geloot voor het wereldkampioenschap van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland.

Team USA is een oude bekende voor Oranje. Tijdens de WK-finale van 2019 stonden beide ploegen tegenover elkaar. Nederland leed in die eindstrijd een 2-0 nederlaag.

In het Aotea Centre in Auckland kwamen verder debutant Vietnam en de winnaar van kwalificatiepoule A als opponenten in groep E uit de bus. In die groep zitten Portugal, Kameroen en Thailand. De winnaar van Kameroen-Thailand neemt het op tegen de Portugese vrouwen. De ploeg die dat duel wint, sluit zich aan bij groep E.

Die drie landen strijden in februari 2023 om een startbewijs.

Nederland zat in pot 2, nadat Oranje recent twee plaatsen zakte op de FIFA-ranking. De ploeg van Jonker kon daardoor loten tegen erkende naties als wereldkampioen Verenigde Staten en het Engeland van de Nederlandse coach Sarina Wiegman, de sterkste ploeg van Europa. Uiteindelijk kwamen de Amerikaanse vrouwen als voornaamste opponent uit de bus rollen.

Tijdens de kwartfinale van de Olympische Spelen in Tokio stonden de twee teams ook al tegenover elkaar. Dat treffen resulteerde in een gelijkspel, waarna de Verenigde Staten de strafschoppen beter namen.

Bondscoach Andries Jonker niet tevreden met WK-loting

Bondscoach Andries Jonker zag de loting met gemengde gevoelens aan. "Eigenlijk ben ik niet tevreden met deze loting, want Amerika is natuurlijk een absolute toptegenstander. De grote kandidaat om voor de wereldtitel te gaan", reageerde hij.

"Dat wil niet zeggen dat we kansloos zijn. Ik denk dat wij voor iedereen een geduchte tegenstander zijn. Dus ook voor de Verenigde staten. Als ik eerlijk ben, denk ik dat Verenigde Staten ook niet blij is dat het tegen ons speelt. Laten we het erop houden dat het een enorme uitdaging wordt."

Over tegenstander Vietnam kon de bondscoach kort zijn. "Ik kan hier wel een heel verhaal ophangen, maar de waarheid is dat ik die ploeg totaal niet ken. Ik heb ze nog nooit zien spelen, dus daar zullen we ons in moeten verdiepen. Je moet geen enkele tegenstander onderschatten, ook Vietnam niet. We bereiden ons op die wedstrijd net zo goed voor als tegen de VS."

Dat Portugal naar alle waarschijnlijkheid het vierde land in groep E wordt, was voor Jonker evenmin een meevaller. "Als dat onze tegenstander wordt, kun je gerust spreken van een stevige groep. Aan de andere kant: als je met die beker naar huis wilt gaan, moet je van iedereen winnen."

Oranje speelt het eerste en derde groepsduel in Dunedin, de meest zuidelijke speelstad op het Zuidereiland. Het treffen met de Verenigde Staten vindt plaats in Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland.

Engeland met Wiegman, Ierland met Pauw

Engeland neemt het volgend jaar Down Under op tegen Denemarken, China en de winnaar van kwalificatiepoule B, die bestaat uit Chili, Senegal en Haïti.

Ierland, dat onder leiding staat van Vera Pauw, treft gastland Australië, Nigeria en Canada.

Tijdens de negende editie van het WK voor vrouwen doen voor de eerste maal 32 landen mee. Het toernooi vindt plaats van 20 juli tot en met 20 augustus. Australië heeft zes speelsteden, Nieuw-Zeeland vier.

Oranje speelt alle groepswedstrijden in Nieuw-Zeeland. De winnaar groep E speelt tegen de nummer twee van groep G. Daarin zitten groepshoofd Zweden, Italië, Argentinië, en Zuid-Afrika.

Nederland plaatste zich ternauwernood voor het toernooi in Oceanië, na vorige maand met 1-0 te hebben gewonnen van IJsland. Het is de derde keer op rij dat Nederland deelneemt aan de eindstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl