Netflix
NOS Nieuws

Serie The Crown krijgt label 'fictie' na aanhoudende kritiek

Streamingplatform Netflix heeft een fictie-disclaimer toegevoegd aan de trailer voor het vijfde seizoen van de populaire serie The Crown over het Britse koningshuis. De boodschap is ook te zien op de website en het streamingsplatform zelf, maar is niet toegevoegd aan eerdere trailers. De disclaimer komt na jarenlange kritiek op de serie over het ontbreken van zo'n disclaimer.

"Gebaseerd op echte gebeurtenissen, vertelt deze dramatisering het verhaal van koningin Elizabeth II en de politieke en persoonlijke gebeurtenissen tijdens haar regering", staat er in de disclaimer bij de nieuwe trailer.

De streamingdienst geeft hiermee gehoor aan kritiek van onder meer voormalig premier John Major en actrice Judi Dench. Major noemde het nieuwe seizoen vorige week "een hoop onzin".

Dench, die in haar lange loopbaan koningin Elizabeth I en koningin Victoria speelde, viel de oud-premier bij in een ingezonden brief in The Times. De actrice is goed bevriend met koningin-gemalin Camilla en noemt sommige verhaallijnen in het vijfde seizoen "gruwelijk onjuist".

De trailer van seizoen 5 met de disclaimer:

Netflix gaf eerder geen gehoor aan kritiek van minister van Cultuur Oliver Dowden in 2020. Die vreesde dat de generatie die de gebeurtenissen waarop de serie gebaseerd is niet heeft meegemaakt, de fictieve elementen voor feiten zou aanzien. De minister vroeg Netflix om een disclaimer, maar de streamingdienst vond dat niet nodig.

Ook de voormalige perschef van Buckingham Palace, Dickie Arbiter, wees al eens op verschillende momenten in het vierde seizoen die afweken van de werkelijkheid. Zo had hij kritiek op de manier waarop de toenmalige prins Charles en zijn echtgenote Camilla Parker-Bowles werden neergezet.

Earl Spencer, de broer van wijlen prinses Diana, was ook bang dat sommige kijkers de verhaallijnen voor waar zouden houden. Ook hij pleitte voor een waarschuwing aan het begin van elke aflevering.

Tot nu toe hield Netflix vol dat kijkers wel snappen dat The Crown gebaseerd is op historische gebeurtenissen, maar dat het om fictie gaat. Nu geeft het platform dus toch gehoor aan de kritiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl