EPA
NOS NieuwsAangepast

Vier maanden cel voor voormalig Trump-adviseur Bannon

In Washington is Steve Bannon, voormalig adviseur van oud-president Trump, veroordeeld tot vier maanden cel voor minachting van het Amerikaanse parlement. Tegen hem was zes maanden cel geëist. Bannon was in juli al schuldig bevonden, maar toen werd nog geen straf bepaald. Hij moet ook een boete betalen van 6500 dollar.

Bannon (68) krijgt de straf omdat hij vorig jaar weigerde te verschijnen voor de commissie van het Congres die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Ook gaf hij geen documenten die kunnen helpen bij het onderzoek.

Uitspraak in podcast

Bannon werd in 2017 ontslagen als adviseur, maar bleef contact houden met Trump, ook op de dag voor de bestorming. Ook zei hij die dag in zijn podcast dat bij het protest tegen Trumps verkiezingsnederlaag "de hel zou losbreken". Bij de bestorming kwamen meerdere mensen om het leven.

Volgens de rechter neemt Bannon geen verantwoordelijkheid voor zijn daden. "Het respecteren van het Congres is een belangrijk onderdeel van ons grondwettelijk bestel", zei de rechter, die eraan toevoegde dat die uitspraak ook is bedoeld voor een breder publiek.

Correspondenten Marieke de Vries en Lucas Waagmeester maakten begin dit jaar deze terugblik op de Capitoolbestorming:

Een jaar na de Capitoolbestorming, onze correspondenten nemen je mee terug

Bannon is voorlopig vrijgelaten in afwachting van het hoger beroep. Zijn advocaten hadden gepleit voor een voorwaardelijke straf en huisarrest. In juli had Bannon gezegd dat hij toch wel wilde getuigen, maar wat de aanklagers betreft was het toen al te laat.

Buiten de rechtbank sprak Bannon alweer over de tussentijdse verkiezingen van volgende maand. "Op 8 november zullen we een oordeel vellen over de het onwettige Biden-regime", zei hij, verwijzend naar de opvatting onder Trumpisten dat de Democraat Biden de presidentsverkiezingen op frauduleuze manier heeft gewonnen. Daarvoor is overigens geen enkel bewijs.

Bannon had een duidelijke waarschuwing voor de Amerikaanse regering van president Biden:

Steve Bannon voorspelt machtsverlies voor regering Biden

Meer rechtszaken

Bannon is in meer rechtszaken verwikkeld. Hij is in de staat New York aangeklaagd voor witwassen. Bannon zou geld achterover hebben gedrukt dat was gedoneerd voor de bouw van een grensmuur tussen de VS en Mexico, een verkiezingsbelofte van Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl