De dode orka wordt onderzocht in Utrecht
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Bij Cadzand aangespoelde orka was ziek en had tandvleesontsteking

De orka die vorig weekend bij Cadzand in Zeeland strandde en daar doodging, had een ernstige tandvleesontsteking en ontstekingen in meerdere inwendige organen. Daarnaast had het dier al lange tijd niet gegeten. Dat blijkt uit de eerste onderzoeken van de Universiteit Utrecht en Wageningen Marine Research.

Bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht zegt dat de orka vermagerd was. "Alle tanden zaten los en waren aan het rotten." Ook de hartklep, het hersenvlies en het geslachtsorgaan waren ontstoken.

De oorzaak van de ontstekingen wordt verder onderzocht. De onderzoekers hebben orgaanstukjes op kweek gezet en zullen verschillende testen uitvoeren, schrijft Omroep Zeeland.

Lege maag

In de maag van de orka waren geen voedselresten aanwezig, zegt bioloog Mardik Leopold van Wageningen Marine Research. "We vonden alleen een klein plastic vel, maar dat had geen invloed op de doodsoorzaak. De ruim dertig meter lange darm was ook leeg. Deze orka had dagenlang niets meer gegeten."

Daarnaast blijkt volgens IJsseldijk uit het onderzoek dat de orka spierschade had. Dat komt volgens haar doordat het dier - dat is gewend aan leven onder water - is gestrand. "De zwaartekracht die bij stranding op een dier drukt, is heel zwaar", zegt zij. "Dat heeft allerlei gevolgen voor de bloedsomloop, ademhaling en dus de overlevingskansen."

Advertentie via Ster.nl