Poetin maakte het besluit bekend tijdens een videovergadering
NOS NieuwsAangepast

Poetin kondigt staat van beleg af voor illegaal geannexeerde Oekraïense regio's

De Russische president Poetin heeft aangekondigd dat vanaf morgen de staat van beleg geldt in de onlangs geannexeerde Oekraïense regio's. Het gaat om de bezette gebieden in de Donbas en de regio's Zaporizja en Cherson. De Krim wordt niet genoemd.

Het betekent dat de bezette gebieden onder strengere controle komen te staan van het Kremlin. De staat van beleg geeft het leger meer macht en beperkt de vrijheden van burgers.

Wat er precies zal veranderen, is nog niet helemaal duidelijk. Een aantal ministeries en overheidsorganisaties hebben drie dagen om voorstellen in te dienen. Maatregelen die onder de staat van beleg kunnen worden genomen zijn bijvoorbeeld deportaties, censuur, de sluiting van scholen, het controleren en afluisteren van telefoons en het opleggen van reisverboden.

Staat van alertheid

Via een videoverbinding met de Veiligheidsraad legde Poetin uit dat de staat van beleg al van kracht was in de gebieden voordat ze zich 'bij Rusland voegden'. "Nu moeten we dit volgens de Russische wetgeving formaliseren. Daarom heb ik een decreet ondertekend over de invoering van de staat van beleg in deze vier gebieden van de Russische Federatie", zei Poetin. Het decreet moet nog worden goedgekeurd door de Federatieraad.

Verder geldt er een voor acht regio's die grenzen aan Oekraïne een hoger niveau van paraatheid. Het wordt moeilijker voor mensen om in en uit die regio's te reizen en er zijn extra politiecontroles. Het gaat onder meer om Belgorod, Krasnodar en Koersk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl