Staatssecretaris Van der Burg bij asieldebat
NOS NieuwsAangepast

Van der Burg: voldoen aan uitspraak rechter over jonge asielzoekers lukt niet

Het lukt niet om aan de uitspraak van de rechter te voldoen over het maximaal aantal alleenstaande jonge asielzoekers in Ter Apel. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde maandag dat de Staat geen uitstel krijgt om de leefomstandigheden van asielzoekers te verbeteren. Een van de onderdelen van de uitspraak was dat vanaf morgen nog maar maximaal 55 amv's in Ter Apel mogen worden opgevangen. Er verblijven er nu veel meer, vaak in omstandigheden die niet aan de vereisten voldoen.

In een debat in de Tweede Kamer zei staatssecretaris Van der Burg van Justitie dat hij zijn uiterste best gaat doen om het aantal amv's (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) in Ter Apel zo snel mogelijk omlaag te krijgen. "Want er ligt een uitspraak van de rechter." Maar hij voegde eraan toe dat er overmorgen meer dan 55 amv's in Ter Apel zullen zitten. "En dat is dus het niet voldoen aan de uitspraak van de rechter", zei Van der Burg.

Het liefst naar kleine locaties

De staatssecretaris benadrukte dat hij amv'ers zoveel mogelijk vanuit ter Apel wil laten doorstromen naar andere plekken, maar dat hij die op dit moment niet genoeg heeft. Hij is vooral op zoek naar kleine locaties, waarin vier tot vijf jongeren in een woning zitten.

Van der Burg zei dat hij het niet in alle opzichten met de rechterlijke uitspraak eens is en dat er begin volgende maand ook nog een hoger beroep dient. Hij had het liefst gezien dat een eerdere uitspraak zou worden opgeschort. "Maar die opschortende werking heb ik niet gekregen. Dan geldt gewoon de uitspraak van de rechter en dan moet je dus alles doen wat in je vermogen ligt om die uitspraak uit te voeren."

Spreidingswet

In het debat ging het ook weer over de wet die asielzoekers beter moet spreiden over Nederland. Van der Burg heeft het wetsvoorstel al een paar keer aangekondigd, maar het is er nog niet. Hij hoopt nog steeds dat het voorstel vrijdag klaar is en openbaar wordt. Dan gaat het eerst 'in consultatie'. Dat betekent dat burgers en organisaties er vanaf dan commentaar op kunnen leveren.

Belangrijk discussiepunt is of gemeenten al dan niet gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen. Die verplichting ligt erg gevoelig, onder meer bij de VVD. Achter de schermen is binnen de coalitie veel overleg over een oplossing, maar in het debat benadrukten woordvoerders van regeringspartijen dat er nog geen 'deal' is. En Van der Burg bevestigde dat: "Was het maar zo, dan zat ik hier een stuk vrolijker te zitten en nu ziet u mij in de chagrijnige stand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl