NOS Nieuws

Eerste Kamer houdt uitbreiding taakstrafverbod tegen

Het wetsvoorstel om het opleggen van alleen een taakstraf te verbieden voor mensen die geweld plegen tegen hulpverleners is gestrand in de Eerste Kamer. Een nipte meerderheid van 37 senatoren stemde tegen.

De uitbreiding van het taakstrafverbod bindt de rechter te veel, zei Eerste Kamerlid Dittrich van D66. Baay-Timmerman (50PLUS) wees erop dat de Raad van State en de Raad voor de rechtspraak kritisch zijn over het voorstel en Hiddema (Fractie Frentrop) noemde het voorstel een "schijnoplossing".

Vorig jaar februari kreeg het wetsvoorstel in de Tweede Kamer een kleine meerderheid. Toen schaarden VVD, SGP, CDA, PVV, FVD, Krol en 50PLUS zich achter het voorstel.

Politieagent of ambulancemedewerker

Het kabinet beoogde met de wet geweld tegen hulpverleners harder aan te pakken. Mensen die geweld plegen tegen bijvoorbeeld een politieagent of ambulancemedewerker moeten niet kunnen wegkomen met slechts een taakstraf, betoogden de toenmalige ministers Dekker en Grapperhaus.

Sinds 2012 geldt een verbod voor rechters om alleen een taakstraf op te leggen aan plegers van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven. Ook mogen mensen die voor de dezelfde misdaad al eerder een taakstraf hebben gekregen, er niet nog een krijgen zonder dat daar ook gevangenisstraf bij komt. Rechters mogen wel een taakstraf opleggen in combinatie met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, ook al is dat maar één dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl