Hebe wordt vermist
NOS NieuwsAangepast

Meisje (10) uit Vught met begeleider spoorloos, politie geeft Amber Alert uit

De politie zoekt naar een 10-jarig meisje dat voor het laatst gezien is in de omgeving Raamsdonksveer. Het gaat om Hebe Zwart, een meisje met een beperking. De politie vreest dat ze in levensgevaar is. Ook de begeleidster van Hebe is vermist.

Het meisje was met haar begeleidster vertrokken van een dagbesteding in Raamsdonksveer. Hebe zou naar huis worden gebracht in Vught, maar daar is ze nooit aangekomen. Hebe en begeleidster reden weg in een zwarte Kia Picanto met kenteken PR425K. Het meisje draagt een paarse rugtas, felroze jas en zwarte rok.

De moeder van Hebe meldde al eerder op Facebook dat haar dochter vermist was. Er wordt volgens de moeder naar haar gezocht in een gebied tussen Raamsdonksveer en Vught. Ze vraagt mensen die ook willen zoeken dat te doen op de alternatieve routes van Raamsdonk naar Vught.

Auto mogelijk verder gereden

De politie maakt zich zorgen om het welzijn van in eerste instantie Hebe, maar ook haar begeleidster, zegt een politiewoordvoerder Oost-Brabant Dion Luijten in het NOS Radio 1 Journaal.

"We hebben geen idee wat er aan de hand is", zegt Luijten. "De begeleidster is op dit moment nog vermist. Of ze een actieve rol heeft in de vermissing van het meisje zal uit verder onderzoek moeten blijken."

De politie is naar het tweetal op zoek tussen Raamsdonksveer en Vught. Maar ook op andere manieren wordt er naar ze gezocht, onder meer door te kijken naar telefoonverkeer. "We hebben daar een behoorlijk rechercheteam op zitten."

Het is ook mogelijk dat de auto al verder is gereden, erkent Luijten. "Daarom is ook besloten om dat Amber Alert eruit te doen. Het kan zomaar zijn dat ze een eind weg zijn, met een Amber Alert bereik je in ieder geval het hele land. Laten we hopen dat er wat uit gaat komen."

Op matrixborden langs snelwegen wordt de vermissing ook gemeld:

Omdat een Amber Alert specifiek bedoeld is voor een vermist kind dat in levensgevaar verkeert, is geen foto van de begeleidster verspreid, maar alleen haar signalement gedeeld. "Los daarvan was ook een afweging dat we de rol van de begeleidster niet kennen", zegt de woordvoerder.

Als mensen het meisje zien moeten ze meteen 112 bellen en doorgeven waar ze haar gezien hebben, zegt Luijten."Het beste is natuurlijk het zicht proberen te houden op het meisje terwijl je de politie aan de telefoon hebt."

De politie meldt in het opsporingsbericht dat Hebe een "bijzondere motoriek" heeft, wankel met de voeten naar buiten loopt en scoliose heeft, een verdraaiing en verkromming van de wervelkolom. Hebe zou in een rolstoel kunnen zitten, zegt Luijten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl