Owen Wijndal in Napels
NOS Voetbal

Blind, Bassey, Baas en dan pas Wijndal: back van tien miljoen onderaan pikorde Ajax

Hij komt wel, hij komt niet. Wel op het lijstje, niet op het lijstje. Mondeling akkoord, geen mondeling akkoord. De vrijage van Ajax met Owen Wijndal in het voorjaar had veel weg van soap.

Uiteindelijk slaagden de Amsterdammers erin om de aanvoerder van AZ voor zo'n tien miljoen euro en een vorstelijk salaris los te weken uit Alkmaar. Veel geld, maar geen onverantwoord risico voor de 11-voudig international die ondanks zijn 22 jaar toch al bewezen heeft tot de beste linkervleugelverdedigers van Nederland te horen.

Toch stelt Ajax-coach Alfred Schreuder hem niet op. "Je hebt een international op de bank zitten, dan kies je toch altijd voor de international?", toonde Theo Janssen zich bij RTL 7 verbaasd na de 4-2 nederlaag bij Napoli.

"Anders is het gewoon tien miljoen euro weggegooid. Wijndal is toch gewoon een prima speler? Maar misschien traint hij als een krant hoor, dat weten wij niet."

Van Kogerveld naar Oranje

Wijndal, opgegroeid in de Zaanse wijk Kogerveld, kwam na een tussenstap bij HFC Haarlem als 10-jarig jochie terecht in de jeugdopleiding van AZ. In februari 2017 debuteerde hij, net 17 jaar, in de hoofdmacht met een 4-2 thuisnederlaag tegen PSV, maar het duurde nog twee jaar voor hij een vaste waarde werd in Alkmaar.

En toen ging het snel. Bij AZ maakt Wijndal indruk met zijn aanvallende energie, maar ook verdedigend stond hij zijn mannetje. Met zijn maatjes Calvin Stengs en Myron Boadu was hij blikvanger van een wervelend elftal dat op weg leek naar iets heel bijzonders, tot corona een streep door de competitie zette.

Bondscoach Frank de Boer gunde Wijndal in november 2020 zijn debuut in Oranje in het oefenduel met Spanje en bekroonde de avond in de Johan Cruijff Arena met een assist op Donny van de Beek.

Na afloop werd hem de vraag gesteld of hij de komende jaren de linksback is van het Nederlands elftal is? Wijndal antwoordde met een ontwapenende glimlach, die in contrast lijkt met zijn zelfverzekerde woorden: "Ik denk het wel, toch? Als je tegen Spanje een goede wedstrijd speelt, dan heb je het laten zien tegen de beste spelers van de wereld. Maar ik moet het sowieso nog langer laten zien."

Gulle lach op De Toekomst

Wijndal liet het zien. Hij kwam in actie op het EK tegen Oekraïne en Oostenrijk. Bij AZ groeide hij uit tot aanvoerder. Onbetwist, als een routinier van 21 jaar oud.

Toenmalig Ajax-trainer Erik ten Hag liet er geen twijfel over bestaan dat Wijndal op zijn verlanglijstje stond. En al sputterde AZ nog wat tegen, trainer Pascal Jansen zei desgevraagd dat hij ook wel wat Ajacieden op een lijst had staan - 'een waslijst'. De transfer leek onvermijdelijk.

En zo stond Wijndal afgelopen zomer met zijn gulle glimlach op het trainingsveld van De Toekomst. Maar inmiddels is de lach verdwenen.

Owen Wijndal heeft het naar zijn zin op het trainingskamp van Ajax in de voorbereiding

Wijndal begon als eerste keus van de nieuwe trainer Alfred Schreuder, gaf twee assists in de verloren strijd om de Johan Cruijjf Schaal tegen PSV en speelde 90 minuten tegen Fortuna Sittard en FC Groningen.

Dat waren ook de laatste minuten die Wijndal maakte in de Amsterdamse hoofdmacht; de verdediger raakte geblesseerd. Schreuder verwachtte hem snel weer terug, maar dat viel tegen.

Owen Wijndal geblesseerd op de tribune bij Ajax

Pas op 20 september - tijdens de interlandperiode - keerde de linksback terug op het veld in een besloten oefenduel met FC Utrecht. Maar ook daarna deed Schreuder geen beroep op de 11-voudig international.

Zelfs niet nu Schreuder moet puzzelen met zijn defensie. Tegen Napoli koos hij voor de duidelijk minder wendbare Calvin Bassey op de linkerflank. En toen Bassey na rust verhuisde naar de rechterflank mocht de 18-jarige Youri Baas zijn opwachting maken.

Schreuder over Wijndal na Napoli: 'Ik kies voor speler die fitter is'

"Wijndal is vijf weken geblesseerd geweest", verklaarde Schreuder zijn keuze. "Hij heeft alleen een oefenwedstrijd gespeeld. En Baas doet het ook gewoon goed. Ik kies dan voor Baas en niet tegen Wijndal."

Dilemma's

Klinkt niet onlogisch. En ook weer wel. Want hoe moet Wijndal wedstrijdfit worden, als hij geen speelminuten krijgt? De tijd begint te dringen, want ook bij Oranje moet Wijndal inmiddels Daley Blind en Tyrell Malacia voor zich dulden.

Klaas-Jan Huntelaar is met Gerry Hamstra verantwoordelijk voor het technisch beleid bij Ajax.

In normale tijden zou een thuisduel met Excelsior (toevallig de club waar concurrent Baas de jeugdopleiding doorliep) een uitgelezen mogelijkheid zijn om terugkerende spelers minuten te gunnen.

Van de voorgaande 22 confrontaties reisde Excelsior namelijk maar een keer met een punt terug naar Rotterdam. Destijds, in 2007, maakte Klaas-Jan Huntelaar voor rust de 2-2 en voorkwam daarmee een blamage.

Nu kijkt Huntelaar toe vanaf de eretribune, hopend dat zijn aankopen renderen op het veld. Aankopen als Owen Wijndal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl