NOS Nieuws

Twee broers bekennen schuld in moordzaak Maltese journalist

In Malta zijn twee broers veroordeeld voor de moord op onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia, die in 2017 om het leven kwam door een autobom. De broers hebben bekend dat ze de bom hebben geplaatst en allebei 40 jaar cel gekregen.

Galizia deed onderzoek naar corruptie in Malta na onthullingen uit de zogenoemde Panama Papers in 2016. Daarbij nam ze vaak politici op de korrel, onder wie toenmalig premier Joseph Muscat en enkele ministers.

Een rijke Maltese zakenman, Yorgen Fenech, wordt ervan verdacht dat hij de opdrachtgever was voor de moord. Tegen hem is levenslang geëist.

Na de dood van Galizia kwamen banden tussen hoge regeringsfunctionarissen en Fenech aan het licht. Verschillende kabinetsleden zouden geld van hem hebben ontvangen. Het schandaal leidde tot massale protesten, onder druk waarvan premier Muscat en zijn regering zich gedwongen zagen om af te treden.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt deed als speciaal rapporteur voor de Raad van Europa onderzoek naar de moord op Galizia en de nasleep ervan, waarbij hij zware kritiek uitoefende op Muscat en andere politici.

Vorig jaar kreeg een andere verdachte in de zaak al vijftien jaar cel nadat hij schuld had bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl