Winteropvang in Amsterdam
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Utrecht en Amsterdam bezorgd om toename daklozen: 'Alle seinen op rood'

Utrecht en Amsterdam zijn bezorgd over de toename van het aantal daklozen. De opvangwethouders van de twee gemeenten roepen het kabinet daarom op tot ingrijpen.

In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer schrijven wethouder Streefland van Utrecht en wethouder Groot Wassink van Amsterdam dat het aantal daklozen de laatste tien jaar sterk is gestegen. "En nu staan alle seinen opnieuw op rood als het gaat om de korte termijn: de impact van de huidige inflatiecrisis zal het dakloosheidsprobleem verergeren."

Ook noemen ze de wooncrisis als oorzaak, meldt NH Nieuws/AT5. Omdat mensen in de maatschappelijke opvang en beschermd wonen niet door kunnen stromen, blijven ze daar te lang zitten, schrijven de wethouders. "Het is zaak daarom stevig in te grijpen."

Omvang lastig in kaart te brengen

Volgens hen is het lastig te zeggen hoe sterk het aantal daklozen is toegenomen. Wel geven maatschappelijk werkers aan dat er meer buitenslapers zijn dan vorig jaar, dat zij nieuwe gezichten zien en dat het probleem "meer zichtbaar wordt in het straatbeeld".

Ook de zorgaanbieders in de steden geven aan dat het aantal mensen dat zich bij hen meldt voor ondersteuning nu al net zo groot is als in het hele vorige jaar, aldus de wethouders.

Lokaal maatwerk nodig

De wethouders sturen de brief naar de Kamerleden omdat komende week de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt besproken.

Het kabinet maakt structureel 65 miljoen euro vrij voor dak- en thuislozen. De twee schrijven dat ze daar blij mee zijn, maar wijzen er ook op dat het nog onduidelijk is hoe het geld verdeeld wordt. Ze hopen dat er ruimte wordt gehouden voor lokaal maatwerk.

Daarnaast wordt zeven miljoen euro uitgetrokken voor dakloze EU-burgers. Het is nog onduidelijk of dat geld van de 65 miljoen af gaat of extra is, maar Groot Wassink en Streefland vragen Kamerleden ervoor te zorgen dat het om extra geld gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl