NOS NieuwsAangepast

Een op de drie bedrijven vroeg coronasteun aan

Ruim 650.000 bedrijven hebben in de coronacrisis een beroep gedaan op een of meer steunmaatregelen. Dat is 34,8 procent van alle bedrijven in Nederland, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendgemaakt.

Bedrijven met tien tot vijftig werknemers vroegen het vaakst coronasteun aan. 65 procent van die bedrijven deed dit.

De steunmaatregelen van het kabinet liepen ruim twee jaar, van maart 2020 tot en met afgelopen juni. De meest aangevraagde regeling was de TOZO, inkomenssteun die vooral werd gebruikt door kleine zelfstandige ondernemers zoals zzp'ers.

Grotere bedrijven deden vaker een beroep op de NOW-regeling, een tegemoetkoming in loonkosten voor personeel. Deze regeling kostte de overheid het meeste geld: een kleine 24 miljard euro. Ook uitstel van belastingbetaling werd relatief vaak aangevraagd.

De vier meest aangevraagde regelingen

Steunmaatregel Percentage bedrijven Bedrag
TOZO (tijdelijke overbrugging zelfstandige ondernemers) 18,1 3,5 miljard euro
Uitstel van belastingbetaling 15,1 20,8 miljard euro
TOGS of TVL (tegemoetkoming in schade of vaste lasten) 12,9 10,1 miljard euro
NOW (loonkosten) 7,3 23,9 miljard euro

Een deel van de toegekende gelden zal na toetsing nog worden teruggevorderd van de bedrijven.

Het gebruik van coronasteunmaatregelen was relatief het grootst op de Waddeneilanden. Ruim de helft van alle bedrijven vroeg daar steun aan. Ook in bijvoorbeeld Amsterdam, Beverwijk en Maastricht deden veel bedrijven een beroep op de regeling. In Rozendaal (21 procent) en Lopik (22 procent) was de steun het minst vaak nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl