Vuurwerk op straat in Arnhem
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Arnhem wil consumentenvuurwerk vanaf 2023 verbieden

Arnhem voert zeer waarschijnlijk vanaf 2023 een volledig verbod op consumentenvuurwerk in. Tijdens de jaarwisseling komt er een vuurwerk- en lichtshow voor in de plaats.

"Consumentenvuurwerk veroorzaakt te veel overlast", zegt wethouder Marco van der Wel (natuur, milieu en zorg). "We willen een nieuwjaarsfeest met een schone lucht, schone straten, een veilige sfeer en dieren zonder angst."

Dit jaar mogen Arnhemmers nog zelf vuurwerk afsteken. Volgens de gemeente kost het organiseren van zo'n vuurwerkshow tijd en geld, waardoor die er dit jaar niet inzit. Ook zegt de gemeente rekening te houden met Arnhemse winkels die voor dit jaar al vuurwerk hebben ingekocht. Tot slot zijn er voor de komende jaarwisseling niet genoeg handhavers beschikbaar.

Landelijk verbod

Vorig jaar stemde de Arnhemse gemeenteraad nog tegen een verbod op consumentenvuurwerk, schrijft Omroep Gelderland. De nieuwe coalitie kondigde begin dit jaar toch een lokaal verbod aan in het coalitieakkoord. Een meerderheid lijkt dus voor het plan te zijn, maar de gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het college.

Tijdens de jaarwisselingen in 2020 en 2021 gold er vanwege corona een landelijk vuurwerkverbod. GroenLinks en de PvdD kwamen eerder dit jaar met een wetsvoorstel voor een permanent landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Daar was geen meerderheid voor.

Advertentie via Ster.nl