NOS NieuwsAangepast

'Maagdelijkheidstesten' bij Egyptische vrouwen

Een Egyptische oud-generaal heeft toegegeven dat bij zeker achttien vrouwelijke demonstranten zogeheten 'maagdelijkheidtests' zijn gedaan. Die vrouwen zijn na hun arrestatie begin maart in elkaar geslagen, geëlektrocuteerd, hardhandig gefouilleerd, naakt gefotografeerd door soldaten en gedwongen om de maagdelijkheidstesten te ondergaan.

De vrouwen werden na hun arrestatie naar een militaire gevangenis in Heikstep, nabij Caïro, gebracht, waar zij door een man in een witte jas werden onderzocht. De soldaten bleven achter hun bed staan. Als uit de tests bleek dat de vrouwen geen maagd waren, dan waren het hoeren, zo redeneerden ze. Volgens de oud-generaal voerden de militaire autoriteiten de tests uit om "aan te tonen dat de vrouwen nog maagd zijn". Als de vrouwen hen later van seksueel misbruik of verkrachting zouden beschuldigen, hadden zij bewijs dat de vrouwen nog maagd waren. "Maar niemand van hen was maagd", zegt de oud-generaal.

Het is voor het eerst dat het leger, dat na de val van president Hosni Mubarak in het land de macht heeft, het bericht van Amnesty International bevestigt. De mensenrechtenorganisatie liet weten dat er op 9 maart een grote, bloederige demonstratie was op het Tahrirplein in Caïro. 149 demonstranten werden toen opgepakt en naar het Egyptisch Museum in de hoofdstad gebracht. Daar werden zij geëlektrocuteerd, hardhandig gefouilleerd en in elkaar geslagen.

Waardigheid

Zo ook de 20-jarige kapster Salwa Hosseini. Hosseini vertelt in een interview met de Amerikaanse tv-zender CNN dat de militaire autoriteiten "hen een lesje wilden leren. Zij wilden ons het gevoel geven dat wij geen waardigheid hebben."

Dat suggereert de oud-generaal ook, door te zeggen dat het geen nette vrouwen waren. "Op het Tahrirplein sliepen de vrouwen samen met de mannelijke demonstranten in tentenkampen. Daar vonden wij molotovcocktails en drugs", zegt hij.

Door: Michelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl