Victor Steeman
NOS SportAangepast

Motorcoureur Steeman (22) overleden na crash in Portugal: 'Hij kon geen kant op'

De Nederlandse motorcoureur Victor Steeman is enkele dagen na zijn crash tijdens een race in Portugal overleden. De 22-jarige coureur van MTM Kawasaki lag sinds het ongeluk afgelopen zaterdagmiddag in kritieke toestand in een ziekenhuis in het Portugese Faro, waar hij dinsdag is overleden.

Dat meldde WorldSBK, de organisator van het WK Superbike en de Supersport 300, de klasse waarin Steeman actief was.

Op het circuit in Portimão werden de laatste twee races van het seizoen afgewerkt. Steeman, die dit seizoen goed was voor vier zeges en met de Spanjaard Álvaro Díaz verwikkeld was in de strijd om het kampioenschap, was zaterdag bij de eerste race betrokken bij een grote crash waarop de wedstrijd onmiddellijk werd stilgelegd.

De coureur werd meteen verzorgd langs de baan en daarna per helikopter naar het ziekenhuis gebracht in Faro. Ondanks de inspanningen van de medische staf is Steeman bezweken aan zijn verwondingen, aldus WorldBSK. Hij had onder meer hoofdletsel opgelopen bij zijn val.

Victor Steeman (l) eerder dit jaar op het circuit van Assen

In een verklaring laat zijn familie weten diep geschokt te zijn over het overlijden van Steeman. "Iets waar je als ouder van een motorcoureur altijd bang voor bent is nu gebeurd. Onze Victor wist zijn laatste race niet te winnen."

"Ondanks het ondraaglijke verlies en verdriet zijn we enorm trots om mede te delen dat onze held door zijn overlijden vijf andere mensen heeft kunnen redden door zijn organen te doneren. We zullen onze Victor enorm missen."

De Nederlandse coureur Ruben Bijman, teamgenoot van Steeman bij MTM Kawasaki in de Supersport 300-klasse, reageerde op Instagram op het overlijden van zijn landgenoot. "Ik kan het niet geloven maat. Ik heb vandaag een geweldige vriend en teamgenoot verloren. Ik zal je nooit vergeten, je was een heel bijzonder persoon met een heel goed hart!"

Ruben Bijman (l) en Victor Steeman

Motorsport-verslaggever Hans van Loozenoord erkent dat het circuit van Portimão een lastige is, maar denkt wel dat het ongeluk van Steeman vooral een ongelukkige was. "Het is een technisch moeilijk circuit met blinde bochten, geen gemakkelijk baantje. Maar hij is het slachtoffer geworden van een crash waarbij anderen over hem heen zijn gereden."

"Dat zie je helaas wel steeds vaker. Bij de meeste coureurs die de laatste jaren om het leven zijn gekomen, is dat het geval geweest. Of ze worden geraakt door een motor van een collega, of door hun eigen motor."

Ervaring genoeg

Onervarenheid speelt geen rol volgens Van Loozenoord. Want hoewel Steeman met zijn 22 jaar een jonge coureur is in een raceklasse met veel andere jonge racers, zat hij al vele jaren op de motor.

"Hij was een ervaren coureur, maar in deze klasse rijden ze soms erg dicht op elkaar. Hoe lichter de klasse, hoe wendbaarder de machines. Daardoor kunnen ze dichter op elkaar rijden. Dat zie je ook in de Moto3, de lichtste klasse van het MotoGP-programma. Als je vlak achter elkaar in een bocht zit, zoals bij Steeman gebeurde, dan kun je geen kant op als er iemand vlak voor je neus valt."

Steeman was volgens Van Loozenoord een bescheiden en vrij rustige coureur, die niet bepaald bekendstond als iemand die veel viel. "Hij was iemand die zijn risico's heel goed kon inschatten en vrij bedachtzaam te werk ging. Hij stond niet voor niets tweede in het kampioenschap. Dat bereik je alleen maar door vaak genoeg aan de finish te komen en op die motor te blijven zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl