druk in de coronateststraat van de ggd in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuisopnames door corona lopen op, waarschuwingsniveau verhoogd

Het aantal covidpatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen, is de afgelopen week flink toegenomen en ook het aantal bewoners met een positieve coronatest in verzorgingshuizen loopt op, meldt het RIVM.

Het RIVM waarschuwt ouderen en kwetsbaren om op te letten. Minister Kuipers (Volksgezondheid) heeft het dreigingsniveau in de coronathermometer opgeschroefd van 'laag' naar 'verhoogd'. Dat is het tweede niveau op een schaal van 4. Het betekent dat de impact op de samenleving en de zorg is verhoogd, maar nog niet zo veel toeneemt als bij niveau 3 en 4, waarbij onder meer het ziekteverzuim flink is toegenomen.

Vorige week dinsdag meldde het RIVM dat de najaarsgolf begonnen is. Toen lagen er 873 covid-patiënten in ziekenhuizen. Dat zijn er inmiddels 1160, van wie 47 op de intensive care. Nog altijd is het aantal IC-patiënten dus laag, maar het aantal opnames neemt wel toe.

In verpleeghuizen steeg het aantal bewoners met een positieve coronatest afgelopen week met 23 procent. Minister Kuipers roept ouderen op de herhaalprik te halen "om je bescherming op peil te houden".

Een woordvoerder van het RIVM roept mensen op om zich te laten vaccineren en kwetsbare mensen te helpen door zelftests te doen. Actiz, de branchevereniging van de ouderenzorg. sluit zich daarbij aan. "De ziektelast is nu iets minder, maar het blijft van belang om alert te blijven", aldus een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl