Het laat hoefbladgitje
NOS Nieuws

'Ruim een op de drie Europese zweefvliegsoorten met uitsterven bedreigd'

In Europa wordt 37 procent van alle zweefvliegsoorten met uitsterven bedreigd. Dat meldt de internationale natuurorganisatie IUCN, die in opdracht van de Europese Commissie onderzoek deed naar zweefvliegen over het hele continent.

Deze "essentiële bestuivers" zijn erg kwetsbaar door intensieve landbouw, schadelijke pesticiden, stedenbouw en klimaatverandering, zegt de organisatie.

Van de 890 zweefvliegsoorten in Europa zijn er 314 kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd. Volgens de organisatie zijn ze van "cruciaal belang" voor de voedselzekerheid van de planeet. Ze zijn na bijen de belangrijkste bestuivers en bezoeken vaak meer bloemen dan bijen dat doen.

Daarnaast zijn ze een natuurlijke bestrijder van bladluizen en kleine sapzuigende insecten die gewassen beschadigen. De grootste bedreiging van de diertjes is de intensieve landbouw: meer dan de helft van de soorten ondervindt daar hinder van.

Waddenzee

Meer dan een kwart van de soorten heeft last van verslechterde leefgebieden als gevolg van klimaatverandering. Ook het toenemende aantal bosbranden is een oorzaak van de achteruitgang. Doordat branden dood hout en oude bomen verwoesten, worden zweefvliegen gedwongen om naar andere gebieden te trekken.

De IUCN wil nu dat belangrijke leefgebieden van zweefvliegsoorten worden beschermd, zoals oude bossen of zogenoemde wetlands. In Nederland zou het dan gaan om de Waddenzee. Ook zou de uitstoot van broeikasgassen moeten worden verminderd en ecosystemen moeten worden hersteld om de bedreiging tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl