Max Verstappen viert met de staf van Red Bull Racing zijn tweede wereldtitel
NOS SportAangepast

Verstappen haalt tweede wereldtitel binnen na chaotische ontknoping op Suzuka

Max Verstappen heeft na een chaotische ontknoping bij de Grand Prix van Japan zijn tweede wereldtitel veiliggesteld. De 25-jarige Nederlander van Red Bull Racing won op het kletsnatte Suzuka zijn twaalfde race van 2022 door teamgenoot Sergio Pérez en Ferrari-coureur Charles Leclerc voor te blijven.

Na afloop van de grand prix was het onduidelijk of het volle aantal WK-punten zou worden uitgekeerd. Vrijwel iedereen ging ervan uit, inclusief Verstappen zelf, dat het titelfeest zou worden uitgesteld tot en met de Grand Prix van de Verenigde Staten op 23 oktober.

Onduidelijkheid bij Verstappen

"We wisten niet hoeveel punten we zouden krijgen. Volledige punten of niet", zei Verstappen bij Viaplay over de verwarring die na de finish. "Omdat we de race toch gewoon hebben afgemaakt, is er een regel dat er toch volle punten zijn."

De wedstrijd op Suzuka werd vanwege het slechte weer na twee ronden afgebroken en pas twee uur later hervat. De race ging in verkorte vorm verder.

De verwachting was dat de coureurs hierdoor niet meer het maximaal aantal punten konden verdienen, een regel zoals we die in 2021 bij de afgebroken Grand Prix van België hebben gezien.

De wedstrijdleiding kende echter gewoon het maximaal aantal punten toe aan de coureurs, omdat de race niet werd afgebroken, maar uiteindelijk in verkorte vorm is afgemaakt. Hierdoor nam Verstappen voldoende afstand van Leclerc om zijn tweede wereldtitel veilig te stellen.

Na een oponthoud van ruim twee uur verschenen de coureurs achter de safety car weer op het circuit voor een 'rollende start', waarbij er nog veertig minuten aan racetijd was overgebleven.

Verstappen vlekkeloos

De van poleposition vertrokken Verstappen was bij de les en hield titelconcurrent Leclerc bij de hervatting eenvoudig achter zich. Ook bij de bandenwissels maakten de WK-leider en zijn Red Bull-team een vlekkeloze indruk.

Verstappen toonde op de regenband zijn klasse en sloeg een gapend gat met Leclerc, die nog de grootste moeite had om zich Verstappens ploeggenoot Pérez van het lijf te houden.

Leclerc finishte aanvankelijk als tweede, maar kreeg een tijdstraf van vijf seconden omdat hij onreglementair had gereden in zijn duel om de tweede plaats met Pérez.

Pérez eindigde daardoor als tweede, terwijl de Monegask naar de derde plaats werd teruggezet.

  • Reuters
  • Reuters
    Max Verstappen en Charles Leclerc
  • Reuters
    Max Verstappen en Charles Leclerc
  • Reuters
    Max Verstappen en Charles Leclerc
  • Reuters
    Werk aan de winkel op Suzuka

De race werd dus in eerste instantie na twee ronden stilgelegd, omdat het opspattende water voor gevaarlijke situaties zorgde omdat het zicht van de coureurs nihil was.

"Het was bij de start gokken wanneer de bocht eraan zou komen", omschreef de Japanse coureur Yuki Tsunoda van AlphaTauri de situatie tegenover Viaplay.

Carlos Sainz van Ferrari en Alexander Albon van Williams waren direct het slachtoffer van het Japanse waterballet. Het tweetal schoot in de eerste ronde van het circuit en moest direct de race staken.

Incident met Gasly

Er was ook een incident met Pierre Gasly, die tot zijn eigen schrik bijna frontaal op een tractor reed. Het voertuig was op de baan verschenen om de auto van Sainz weg te takelen.

"Ik had mezelf kunnen vermoorden. Wat doet die tractor op het circuit? Dit is onacceptabel", reageerde de Fransman van AlphaTauri furieus op het incident. "Denk eens wat er ooit is gebeurd, dit is ongelooflijk. Ik begrijp het niet."

Gasly verwees naar een zware crash van zijn landgenoot Jules Bianchi, die in 2014 op Suzuka tijdens de race tegen een stilstaande kraan was gereden. Bianchi zou maanden later aan zijn verwondingen overlijden.

Diverse teambazen en coureurs hebben in een reactie laten weten een onderzoek te eisen naar aanleiding van het incident met Gasly.

"Ik ben blij dat ik na vandaag mijn familie en geliefden kan bellen. Ik vind dit incident ook niet respectvol naar Jules, zijn familie en iedereen die heeft getreurd om zijn overlijden. Het was echt onnodig wat er vandaag is gebeurd", zei Gasly.

Hij kreeg na afloop van de wedstrijdleiding nog een straf aan zijn broek omdat hij tijdens de rode vlag te hard zou hebben gereden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl