Minister Verhagen van Economische Zaken wil niet, zoals in Duitsland en Zwitserland, de stekker uit kernenergie trekken. Het kabinet blijft van plan om een vergunning af te geven voor een tweede kerncentrale in Borssele. De bouw daarvan moet rond 2015 beginnen.

"Kernenergie is van belang om in de toekomst energie zeker te stellen", zegt Verhagen. "We moeten werken aan de totstandkoming van een volledig duurzame energiehuishouding. Maar zelfs in de meest optimistische berekeningen duurt het dertig tot veertig jaar voordat we dat kunnen realiseren."

Duitsland

Duitsland besloot dit weekeinde om vanaf 2022 definitief te stoppen met kernenergie. De nucleaire ramp in het Japanse Fukushima maakte in Duitsland veel protest los, wat uiteindelijk leidde tot het besluit van de regering-Merkel.

Dit betekent niet dat Nederland eenzelfde besluit zou moeten nemen, vindt Verhagen. Hij wijst erop dat een gezamenlijke Europese energiemarkt niet betekent dat alle lidstaten hetzelfde beleid moeten voeren. "Ieder land maakt zelf de afweging of er gekozen wordt voor de bouw van kolencentrales of kerncentrales. Het enige waar Europa zich mee bemoeit, is dat er op het gebied van veiligheid minimumeisen zijn, die overal moeten gelden."

Aardbeving

Nederland heeft nu één werkende kerncentrale, in Borssele (Zeeland). Die is volgens Verhagen volkomen veilig. Hij schreef na de ramp in Japan dat de centrale "is ontworpen om bestand te zijn te zijn tegen een aardbeving van 5.2 op de schaal van Richter".

Ook bij de bouw van een nieuwe centrale zal Nederland volgens hem "alle maatregelen die genomen kunnen worden om de veiligheid zeker te stellen."

Borssele

Er zijn op dit moment twee energiebedrijven die overwegen om een vergunning aan te vragen voor de bouw van een nieuwe centrale: het Zeeuwse Delta in samenwerking met de Franse energiegigant EDF en het inmiddels door het Duitse RWE overgenomen Essent.

Beide willen de centrale vestigen in het Sloegebied bij Vlissingen. Dit gebied grenst aan Borssele. Verhagen heeft al laten weten dat hier maar ruimte is voor één nieuwe centrale.

STER reclame