De plenaire zaal van de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Gegevens van toegangspassen Tweede Kamerleden gelekt door hack

De gegevens van de zogenoemde Rijkspassen, die onder anderen Tweede Kamerleden toegang geven tot het Kamergebouw, zijn door een hack bij een IT-leverancier gelekt. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in een brief aan Tweede Kamerleden.

Het bedrijf ID-ware levert toegangspassen voor de Rijksdienst en de Eerste en Tweede Kamer. In de nacht van 16 op 17 september werd het bedrijf aangevallen door een ransomewareaanval. Het bedrijf heeft meteen maatregelen genomen, maar de gegevens van zo'n 3500 mensen zijn buitgemaakt, stelt het ministerie. In ieder geval zijn de naam, het Rijkspasnummer en paraaf gelekt. Huisadressen zijn niet bekend geworden.

Gepubliceerd op het darkweb

De gegevens zijn op het darkweb gepubliceerd, een plek op internet waar onder meer illegale middelen en diensten verkocht worden. Volgens de Volkskrant is het bedrijf gehackt door een criminele groepering met de gijzelsoftware ALPHV/BlackCat.

"Met de gelekte informatie kan geen pas worden gefabriceerd die toegang tot gebouwen geeft, het hiervoor benodigde sleutelmateriaal wordt niet verwerkt bij ID-ware", zegt staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering).

ID-ware heeft aangifte gedaan. Na melding van de hack heeft het Nationaal Cyber Security Centrum een onderzoek ingesteld. De Kamerleden en overheidsfunctionarissen die zijn getroffen door de hack zijn ingelicht of worden binnenkort ingelicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl