ANP
NOS Nieuws

Wetzels gekozen tot partijvoorzitter VVD: 'Gevoelige tik op vingers voor partijtop'

Eric Wetzels is de nieuwe voorzitter van de VVD. Hij won de verkiezing binnen de partij met ruime cijfers van zijn tegenkandidaat, de door het partijbestuur gesteunde Onno Hoes. Die nam het voorzitterschap al enige tijd waar, sinds de vorige voorzitter Christianne van der Wal het kabinet inging om minister voor Natuur en Stikstof te worden.

Van de ongeveer 25.000 leden bracht 44 procent zijn stem uit. Wetzels kreeg 68 procent van de stemmen, Hoes 32 procent.

Wetzels is de eerste partijvoorzitter die niet door het bestuur is aangedragen sinds de partij in 2003 met de voorzittersverkiezing begon. Bestuurservaring binnen de partij heeft Wetzels al wel: de ondernemer in kunststoffen was voor het aantreden van Van der Wal in 2017 al een tijdje interim-voorzitter.

Wetzels pleit al langer voor een grotere rol van leden en afdelingen. Volgens hem moeten de leden bepalen waar de VVD naartoe gaat en niet 'Den Haag'. Het moet gedaan zijn met congressen als applausmachines voor de partijleider, zo zei hij eerder.

Die ontwikkeling was overigens al gaande, bleek op het laatste VVD-congres deze zomer. Daar ontstond oproer en keerde een meerderheid van de leden zich tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Wetzels wordt dus voorzitter van de partij in roerige tijden. De liberale achterban was traditioneel altijd relatief rustig, maar er is binnen de partij de laatste tijd veel onvrede over onderwerpen als asielzoekers, stikstof en klimaat te horen.

Wetzels zei eerder dat de onrust in de partij voorkomen had kunnen worden door veel eerder stevige standpunten over stikstof en asiel in te nemen. "Ik ben mister VVD voor mijn vrienden, maar op feestjes heb ik moeite uit te leggen waar mijn partij voor staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl