In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Halsema over cocaïne: 'War on drugs werkt niet'

"De War on Drugs werkt niet." Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vandaag op een congres over georganiseerde misdaad. Er waren meerdere Europese ministers bij aanwezig.

Het liefst zou ze zien dat de verkoop van drugs gelegaliseerd wordt, maar ze weet dat daar veel te weinig politieke steun voor is. Ook zei ze dat alleen het in beslag nemen van drugs niet werkt, melden AT5 en NH Nieuws.

Ze hoopt dat landen anders naar drugsgebruik gaan kijken. "Ik hoop dat we het erover eens kunnen zijn dat we een alternatieve strategie moeten formuleren."

De bijeenkomst werd georganiseerd door minister Yeşilgöz van Justitie. Er zijn ook ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, of hun vertegenwoordigers, uit België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje naar Amsterdam gekomen.

Geweld terugbrengen

Volgens de burgemeester moet de aanpak van drugs bestaan uit drie delen. "We moeten het geweld en het aantal wapens op straat terugbrengen. We moeten de economische en sociale ontwikkeling van bepaalde wijken en buurten ondersteunen. En we moeten de illegale geldstromen in kaart brengen, verstoren en afsnijden."

Halsema benadrukte in haar toespraak dat ze vindt dat de politie in staat gesteld moet worden om criminelen aan te pakken. Ze vertelde de aanwezigen ook over de moorden op Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum, de broer van kroongetuige Nabil B., Redouan, en de vergismoord op de 17-jarige Mohammed Bouchikhi. De moorden leidden volgens Halsema tot krantenkoppen, maar "zijn in werkelijkheid slechts het topje van de ijsberg".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl