Orange Pictures
NOS SportAangepast

Geen stunt Verhorstert tegen tweevoudig wereldkampioen op WK judo

Judoka Ivo Verhorstert is bij de WK in Tasjkent al in zijn eerste partij uitgeschakeld. Hij boog in de klasse tot 66 kilogram met ippon voor de Japanse topper Joshiro Maruyama.

De nederlaag van de Venlonaar, die vol zelfvertrouwen - "Ik wil die mat op gaan en iedereen op z'n rug kletsen"- naar Oezbekistan was afgereisd, komt niet als een verrassing. De 21-jarige WK-debutant had in de eerste ronde een bye, maar stuitte daarna op Maruyama, die op de laatste twee WK's het goud wist te veroveren. Na iets meer dan twee minuten had de Japanner het gevecht al beslist.

Verhorstert snel klaar op WK: 'Nu nog te vroeg om hem te verslaan'

Ondanks zijn twee wereldtitels ontbrak Maruyama vorig jaar op de Olympische Spelen in Tokio, waar per gewichtsklasse maar één judoka per land op de mat mocht verschijnen. In de Japanse kwalificatiestrijd delfde hij in een partij die maar liefst 24 minuten vergde - een reguliere wedstrijd duurt vier minuten waarna er eventueel verlengd wordt - het onderspit tegen Hifumi Abe. Die ging er vervolgens in Tokio met het olympisch goud vandoor.

De twee Japanners streden vrijdag in de finale om WK-goud. Abe won met waza-ari van Maruyama en werd wereldkampioen. En het werd dubbel feest voor de familie Abe, want zus Uta won ook goud. Zij deed dat in de klasse tot 52 kilogram.

Enige Nederlander

Verhorstert was de enige Nederlander die op vrijdag in actie kwam in de hoofdstad van Oezbekistan. Tornike Tsjakadoea (-60 kg) werd donderdag in de derde ronde gediskwalificeerd tegen de Mongoliër Ariunbold Enkhtaivan, die uiteindelijk de finale haalde, maar daarin niet opgewassen bleek tegen topfavoriet Naohisa Takato uit Japan.

Zaterdag verschijnt er geen Nederlander op de WK-mat.

Voor aanvang van de WK wilde Ivo Verhorstert nog "iedereen op z'n rug kletsen". Kijk hier naar de voorbeschouwing op het toernooi.

Judobond mikt met nieuwe generatie op drie medailles bij WK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl