EU-missie op grens tussen Armenië en Azerbeidzjan
Er komt een civiele missie van de Europese Unie in het grensgebied tussen Armenië en Azerbeidzjan. Dat staat volgens persbureau AFP in een gezamenlijke verklaring die werd verspreid na onderhandelingen tussen beide landen, onder leiding van de Franse president Macron en voorzitter Michel van de Europese Raad van regeringsleiders.
De missie gaat nog deze maand van start en zal maximaal twee maanden duren. Onduidelijk is hoeveel mensen eraan meedoen. Het is de bedoeling dat de afvaardiging helpt de vrede te bewaren tussen Armenië en Azerbeidzjan, door te bemiddelen in het vaststellen van de grenzen.
Gevechten tussen beide landen kostten vorige maand aan honderden mensen het leven, totdat een door de VS bemiddelde wapenstilstand van kracht werd. Gisteravond onderhandelden de Armeense premier Pasjinian en de Azerbeidzjaanse president Alijev in Praag over de kwestie. De gesprekken vonden plaats in de schaduw van de eerste bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap, ook een initiatief van Macron.
Alma Ata
Volgens de gezamenlijke verklaring hebben beide landen tijdens de gesprekken bevestigd dat ze elkaars grenzen respecteren, zoals vastgelegd in de verklaring van Alma Ata in 1991, die volgde op het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Sindsdien hebben de landen echter meerdere malen gevochten om grondgebied: niet alleen om de onderlinge grenzen, maar ook om de status van de regio Nagorno-Karabach, die in Azerbeidzjan ligt maar door beide landen wordt geclaimd. Gevechten om die regio kostten in 2020 zo'n 6500 mensen het leven, en werden toen beëindigd na bemiddeling van Rusland.