NOS Nieuws

Minister Yesilgöz knipt haarlok af, als steun aan Iraanse vrouwen

Minister Yesilgöz (Justitie, VVD) heeft live in de uitzending van talkshow Op1 een stuk van haar haar afgeknipt, als steun aan de actievoerders die in Iran demonstreren tegen de hardhandige moraalpolitie in hun land. Nadat tafelgenoot Yesim Candan en presentatrice Fidan Ekiz een stuk van hun haar hadden afgeknipt, besloot de minister hetzelfde te doen. "De strijd hier is de zon op je huid mogen voelen, zelf mogen bepalen wie je wilt zijn."

Bekijk het fragment hier:

'Als jullie het doen, dan doe ik graag een lok mee'

"Je bent misschien wel de eerste minister van Justitie, ter wereld, die dit met dit doel doet", zo merkte een tafelgenoot in de studio op.

Eerder deze week knipten tientallen Franse acteurs en zangeressen al een stuk van hun haar af, als steunbetuiging aan de actievoerders in Iran. De Zweedse europarlementariër Al-Sahani deed hetzelfde in het Europarlement in Straatsburg.

Moraalpolitie

Deze manier van demonstreren komt voort uit de straatprotesten in Iran, waar veel vrouwen de afgelopen weken demonstratief hun haar afknipten. Ze protesteren daarmee tegen de hardhandige moraalpolitie in hun land. De directe aanleiding voor deze protesten is de dood van de jonge vrouw Mahsa Amini. Zij kwam vorige maand om het leven nadat ze in Iran was opgepakt omdat ze haar sluier 'niet correct' droeg: er was haar te zien. Ze werd opgepakt door de moraalpolitie en zou daarna volgens getuigen zijn mishandeld.

Bij de betogingen die het land sindsdien in hun greep houden, treedt de Iraanse politie hard op. Er zijn de afgelopen weken vele tientallen doden gevallen tijdens de protesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl