Netflix-serie over Jeffrey Dahmer
NOS NieuwsAangepast

Slachtofferhulp wil dat Netflix productie over seriemoordenaar Dahmer verwijdert

Netflix moet de serie The Jeffrey Dahmer Story over de Amerikaanse seriemoordenaar Jeffrey Dahmer per direct verwijderen, vindt Slachtofferhulp Nederland. De organisatie heeft een "substantieel aantal klachten" gekregen van mensen over de manier waarop de slachtoffers van Dahmer in beeld zijn gebracht.

Bestuursvoorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat haar organisatie vooral bezwaar heeft tegen de manier waarop "over de ruggen van echte nabestaanden een dader geromantiseerd wordt".

In de serie lopen feiten en fictie door elkaar. De nabestaanden van de slachtoffers van Dahmer worden nagespeeld in de film, zonder dat ze daar toestemming voor hebben gegeven. "Ze zijn al een keer gruwelijk slachtoffer geworden en op deze manier wordt een tweede keer de controle uit hun handen geslagen", zegt Jansen.

Kritiek

Ook nabestaanden uiten kritiek. Rita Isbell, de zus van een van de slachtoffers, schrijft op de Amerikaanse nieuwswebsite Insider hoe geschokt ze was toen ze fragmenten van de serie zag, waarin zij nagespeeld wordt. "Het voelde alsof ik alles opnieuw beleefde", schrijft ze. Het moment waarop Isbell in de rechtszaal schreeuwend in de richting van Dahmer loopt is vrijwel exact nagespeeld. Op sociale media gaan beelden rond waarop de originele beelden naast de scène uit de serie is gezet.

Een familielid van Isbell schrijft dat de familie zich kwaad maakt over de show.

Extra stuitend vindt Slachtofferhulp het gebrek aan nuance in de serie en dat er een stereotiep beeld van dader en slachtoffer wordt geschetst. "De dader wordt met name heel erg als held in beeld gebracht en het slachtoffer als emotioneel en zwak", aldus Jansen.

De organisatie heeft nog geen formeel verzoek ingediend bij Netflix, maar besloot alvast naar buiten te treden. "We vonden het te erg dat je zo gebruik maakt van het leed van nabestaanden". Slachtofferhulp hoopt dat de kijkers zich hiervan bewust zijn, nu er aandacht voor is gevraagd. Ook gaat de organisatie de kwestie aankaarten bij koepelorganisatie Victim Support Europe.

Netflix heeft in een reactie laten weten niet in te gaan op de oproep van Slachtofferhulp Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl