Voorbijgangers staan stil bij animaties op het Design in Motion Festival
NOS Nieuws

Kunstenaars nemen vandaag reclameborden door heel Nederland over

De kans is groot dat je vandaag onderweg met de trein, auto of bus geen schoenenreclames of SIRE-spotjes ziet, maar bewegende animaties. Ontwerpers hebben 5000 reclameborden door het hele land overgenomen, op initiatief van het Design in Motion Festival.

Op de borden komen meer dan 800 werken voorbij, ontworpen door kunstenaars van over de hele wereld. De eigenaars van de reclameborden stellen de ruimte gratis ter beschikking aan het Design in Motion Festival. Het festival is bedoeld om te laten zien "hoe het ook kan", zegt organisator Dimi Albers in het NOS Radio 1 Journaal. "Veel reclame is naar ons idee niet echt een verrijking van de buitenruimte. Wij vinden het belangrijk dat mensen denken: 'dit is gaaf, hier heb ik wat aan'."

Het Design in Motion Festival vindt voor de tweede keer plaats. De eerste editie, drie jaar geleden, bleef beperkt tot Amsterdam CS. Een landelijk festival opzetten was volgens Albers een behoorlijke operatie. De schermen worden namelijk overal in het land door andere partijen beheerd. "En we kregen 5000 werken ingezonden. Daarvan heeft de jury 500 artiesten geselecteerd."

In Amsterdam, Utrecht en Rotterdam kunnen bezoekers vandaag een rondleiding krijgen van een ontwerper of jurylid. "Zij leggen uit wie de ontwerpers zijn, hoe het werk is gemaakt en wat de artiesten ermee bedoeld hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl