NOS Voetbal

'Cruyff turn' en 'total football' opgenomen in officiële Engelse woordenboek

Twee Nederlandse voetbaluitdrukkingen zijn opgenomen in de nieuwe editie van het Engelse woordenboek, het beroemde Oxford English Dictionary. Het gaat om de 'Cruyff turn' en om het Nederlandse 'total football'.

Aan het officiële woordenboek voor de Engelse taal worden ieder kwartaal nieuwe woorden en uitdrukkingen toegevoegd. Ter gelegenheid van het aanstaande WK hebben de makers in de nieuwe editie vijftien voetbaltermen in het woordenboek opgenomen.

De 'Cruyff turn', de beroemde schijnbeweging van Johan Cruijff, is er daar één van.

Balvirtuoos Cruijff: weergaloze wippertjes, buitenkantjes rechts en de Cruijff-turn

In het Engelse woordenboek luidt de omschrijving van de 'Cruyff turn' als volgt:

A manoeuvre used by one player to evade another, in which the player with the ball feints a pass while facing in one direction before immediately dragging the ball behind and across his or her standing leg with the other foot, turning, and moving away in the opposite direction.

Vertaald: een beweging die een speler gebruikt om een andere speler te passeren, waarbij de speler doet alsof hij een pass geeft terwijl hij of zij in één richting kijkt, voordat de bal met de andere voet onmiddellijk achter zijn of haar standbeen wordt gesleept, draaiend en weg bewegend in de tegengestelde richting.

Totaalvoetbal

Ook 'total football' heeft het geschopt tot een lemma, waarbij wordt verwezen naar het Nederlandse totaalvoetbal. In de jaren zeventig maakten achtereenvolgens Feyenoord, Ajax en het Nederlands elftal furore met deze speelstijl.

ANP
Rinus Michels was met Ajax en Oranje een van de vaandeldragers van het totaalvoetbal

De omschrijving volgens het Engelse woordenboek:

An attacking style of football in which every outfield player is able to play in any position as required during the course of a game, to allow fluid movement around the pitch while retaining the team's overall structure as players exchange positions and fill spaces left by others.

Oftewel: een aanvallende stijl van voetbal waarbij elke veldspeler in staat is om tijdens een wedstrijd op elke gewenste positie te spelen, waardoor vloeiende bewegingen over het veld mogelijk worden gemaakt met behoud van de algehele structuur van het team, aangezien spelers van positie wisselen en ruimtes opvullen die door anderen zijn achtergelaten.

Panenka, park the bus, tiki-taka

Het Oxford English Dictionary kent al een groot aantal voetbaltermen, maar de samenstellers zeggen dat met de vijftien nieuwe toevoegingen een aantal hiaten zijn weggenomen.

Ook termen als 'panenka' (de beroemde strafschop van de Tsjechische voetballer Antonín Panenka met een boogje door het midden), 'park the bus' (de door José Mourinho bedachte term voor defensief voetbal) en 'tiki-taka' (de flitsende passingstijl van het Barcelona van Pep Guardiola) zijn aan het woordenboek toegevoegd.

Het aanstaande WK was de aanleiding voor de toevoegingen, zeggen de makers: "Met deze woorden met een voetbalthema helpen we iedereen om de nodige voetbaltaal onder de knie te krijgen als voorbereiding op het WK van later dit jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl