Nijboer stapt uit presidium, PvdA wil breder onderzoek naar kwestie Arib
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer stapt uit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het presidium. De afgelopen dagen kwam Nijboer onder vuur te liggen omdat hij als presidium-lid had ingestemd met een onderzoek naar zijn fractiegenoot Khadija Arib. Ondertussen vraagt PvdA-partijleider Kuiken om een breder onderzoek, ook naar het handelen van het presidium.
"Ik ben voortdurend aangesproken op mijn partijlidmaatschap en hoe zich dat verhoudt tot mijn steun voor het instellen van een onafhankelijk onderzoek", schrijft Nijboer in zijn verklaring. "Dat zal blijven doorgaan en maakt effectief functioneren in het presidium - in het belang van de hele Kamer - voor mij onmogelijk."
Vorige week lekte via NRC uit dat het presidium onderzoek laat doen naar oud-voorzitter Arib vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag. De aanleiding waren twee anonieme brieven waarin zij werd beschuldigd van "machtsmisbruik", een "schrikbewind" en "een onveilige werkomgeving".
Nijboer stemde als presidium-lid in met het onderzoek en zegt daar nog steeds achter te staan. "Ik heb nog nooit zoveel kritiek gekregen (...) van mensen binnen en buiten mijn partij", aldus Nijboer. Hij staat er evenwel voor "dat als medewerkers zich onveilig voelen er naar hen wordt geluisterd". Nijboer noemt de meldingen over Arib "ernstig, serieus, en helaas ook niet incidenteel".
Afgelopen weekend stapte Arib op als Kamerlid. In haar verklaring schreef ze dat ze steun had gemist van haar fractiegenoten en hekelde ze het handelen van het Tweede Kamerbestuur, inclusief Nijboer dus. Ze noemde het onderzoek naar haar "staatsrechtelijk onjuist en een dubieuze manier om met gekozen volksvertegenwoordigers om te gaan".
Breder onderzoek
Hoewel Arib is opgestapt, gaat het onderzoek naar haar nog gewoon door. De huidige voorzitter Vera Bergkamp liet dat gisteren in een brief aan de Tweede Kamer weten. PvdA-leider Attje Kuiken riep vandaag op om dat onderzoek breder te maken dan alleen naar het functioneren van Arib. "Mijn opdracht zou zijn: kijk ook naar je eigen handelen", zei Kuiken in de richting van het presidium.
Ze wees erop dat betrokkenen "niet tijdig zijn geïnformeerd" en dat er is gelekt naar de pers." Ik wil een breder onderzoek naar hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren", aldus Kuiken. "Ook om de vraag te stellen: hoe gaan we nu met elkaar door?" Of dit bredere onderzoek er komt, is nog niet duidelijk.
Ondertussen wordt ook onderzoek gedaan naar het lekken van het besluit van het presidium. Bergkamp heeft daarvan aangifte gedaan. Het nieuws kwam via NRC naar buiten voordat Arib ervan wist.
In politiek Den Haag is het lekken van informatie naar de pers overigens aan de orde van de dag. Meestal is daar weinig ophef over, maar als het echt om vertrouwelijke informatie gaat wordt, weleens besloten om aangifte te doen.