Bij twee van de drie Nederlanders die met nierfalen zijn opgenomen in het ziekenhuis is het duidelijk dat het gaat om een besmetting met de EHEC-bacterie. Dat zei Roel Coutinho van het RIVM vanmorgen.

Het derde geval wordt nog altijd onderzocht. Alle drie de patiënten waren recentelijk op bezoek geweest in Duitsland en hebben de besmetting vermoedelijk daar opgelopen.

Ook enkele andere Nederlanders hebben darmklachten opgelopen, maar zij hebben geen last van nierfalen.

Doden

De EHEC-bacterie heeft in Duitsland inmiddels aan veertien mensen het leven gekost. Daar zijn meer dan 1400 mensen ziek, van wie 350 ernstig.

Ook in Zweden is een persoon overleden door de EHEC-bacterie, het is het eerste slachtoffer dat overlijdt buiten Duitsland.

De bron van de besmetting is nog onbekend. Vermoedelijk komt de bacterie van komkommers uit Spanje, maar zeker is dat niet.

Monsters

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) komt vandaag met de analyseresultaten van de monsters die zijn genomen op komkommers. Dat schrijft minister Edith Schippers in een brief (.pdf) aan de Tweede Kamer.

De komkommers en andere groenten, die verkocht werden op markten en in supermarkten, worden door de nVWA onderzocht op de EHEC-bacterie. Het Productschap Tuinbouw heeft daarnaast monsters genomen bij telers en groothandels.

Afhankelijk van de resultaten zullen er vervolgactiviteiten worden ondernomen, schrijft de minister. De resultaten zullen via de sites van de nVWA en het RIVM bekend worden gemaakt.

Eetgewoontes

De besmetting openbaart zich met braken, diarree en koorts. Van de zieken krijgt eenvijfde ook nierfalen.

Opvallend is dat vooral jongeren en mensen van middelbare leeftijd worden getroffen en ouderen en kinderen in mindere mate. Ook vrouwen worden buitenproportioneel vaak opgenomen in het ziekenhuis.

Het is nog niet bekend of dat komt door de bacterie zelf of door de eetgewoontes van de slachtoffers.

STER reclame