ANP
NOS NieuwsAangepast

Oud-presentatrice en voormalig Kamerlid Léonie Sazias (65) overleden

Oud-presentatrice en voormalig 50Plus-Kamerlid Léonie Sazias is overleden. Dat meldt 50Plus-erevoorzitter Jan Nagel namens de familie. Enkele jaren geleden werd bij haar darmkanker geconstateerd. Ze was 65 jaar.

Léonie Sazias begon in 1980 als omroepster bij Veronica en maakte ook andere programma's bij de AVRO, de TROS, RTL 4 en Fox. Bekende programma's van haar waren onder meer de talkshow Ruud en Leonie, De Ojevaarsjo en Dierenmanieren met Martin Gaus. Later nog, tussen 2008 en 2012 was ze te horen op NPO Radio 5, met het programma Wekker-Wakker! van Omroep Max.

Léonie Sazias door de jaren heen, van omroepster tot Kamerlid

In 2006 deed Sazias haar intrede in de gemeentepolitiek, met de eenmansfractie Democratisch Liberale Partij Hilversum. Vier jaar later werd ze lijsttrekker voor Hart voor Hilversum, waarmee ze eerst drie zetels haalde en bij de verkiezingen van 2014 zes.

'Verbond systeem- en leefwereld aan elkaar'

Oud-burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) van Hilversum herinnert zich Sazias als een kleurrijk mens dat altijd een goed verhaal had waarbij mensen centraal stonden, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het was altijd een feest om naar te luisteren. Ze verbond de systeemwereld in het raadhuis en de leefwereld van de mensen met elkaar."

De Hilversumse politiek, ook de thuisbasis van 50Plus-oprichter Jan Nagel, leidde haar naar Den Haag. Ze kwam in 2017 op de kieslijst van 50Plus, op de tweede plek achter Henk Krol. Ze behaalde het grote aantal van 51.000 voorkeurstemmen en kwam in de Kamer.

Broertjes vond die stap naar de landelijke politiek "zeer begrijpelijk". "Ze had veel ervaring en wist waar het mensen om te doen is in de politiek: namelijk om de leefwereld van mensen te verbeteren. Dat liet ze elke keer weer blijken en dat was een verademing."

'Hart voor de zorg'

In het jaar dat ze in de Kamer kwam kreeg ze ook de diagnose darmkanker. Ze bleef tot vorig jaar Kamerlid, maar moest zich in 2018 enkele maanden laten vervangen vanwege ziekteverlof. Hoewel ze op de concept-kandidatenlijst van haar partij werd gezet, besloot ze af te zien van nog een termijn. Ze werd wel lijstduwer, op aandringen van de kiescommissie en lijsttrekker Liane den Haan.

Oud- en huidige Kamerleden, onder wie Henk Krol en Femke Merel van Kooten en Laura Bromet (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) staan stil bij het overlijden van Sazias. Die laatste noemt haar een fijn, gedreven mens met een groot hart voor de zorg. Sazias maakte zich onder meer sterk voor kankerbestrijding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl