ANP
NOS Voetbal

Welke Oranje-doelman keept in Qatar? 'Cillessen voelt dat gunfactor bij Pasveer ligt'

Wie staat straks in Qatar onder de lat bij Oranje? De ruim zeventien miljoen bondscoaches in Nederland kunnen kiezen uit vijf doelmannen. De bondscoach die de beslissing neemt, Louis van Gaal, lijkt een voorkeur te hebben voor Remko Pasveer. De 38-jarige Ajax-doelman keepte de twee afsluitende duels in aanloop naar het WK.

Maar in Nijmegen aast de tot voor kort nog vaste doelman van Oranje op het plekje in het doel. Jasper Cillessen keerde terug bij NEC om minuten te maken en zo een basisplaats op het WK veilig te stellen. Hoewel Cillessen prima presteert - NEC verloor nog niet met Cillessen op goal - lijkt een basisplaats plots ver weg.

'Doet hij slim'

Zelf zegt de doelman dat hij niet echt bezig is met de keeperskwestie, bleek uit een interview in aanloop naar het duel met Feyenoord. Toch liet Cillessen zich wel even uit over wat hij vindt: "Ik ben de enige die nog toernooi-ervaring heeft, die neem ik mee."

"Dat doet hij heel slim", zei analist Rafael van der Vaart zondag in Studio Voetbal. "Een beetje indirect probeert hij zijn plekje in het Nederlands elftal te verdienen."

Pierre van Hooijdonk ziet het anders: "Cillessen voelt dat de gunfactor volledig bij Pasveer ligt. Belangrijker is dat Pasveer keeper van Ajax is. Ik begrijp Cillessen heel goed. Hij voelt dat het niet helemaal eerlijk gaat. Hij voelt het verschil van keeper van Ajax zijn en beloond worden en nu keeper zijn van NEC."

Van der Vaart heeft meer het gevoel dat iedereen vindt dat Cillessen moet keepen. Volgens Van Hooijdonk is het juist andersom en loopt er een aan Ajax gelieerde lobby voor Pasveer: "Ik hoef toch niet mee te lopen in die polonaise?"

Pasveer of Cillessen, dat lijkt de keuze die Van Gaal moet maken - of misschien allang in zijn hoofd heeft gemaakt.

Mislukte uittrap

De bondscoach zag ongetwijfeld ook dat Cillessen zondag in het duel met Feyenoord onderwerp van discussie werd toen hij bij een uittrap op de rug van Santiago Giménez schoot. De spits van Feyenoord scoorde, maar die goal werd afgekeurd door scheidsrechter Serdar Gözübüyük omdat de Mexicaan Cillessen zou hebben gehinderd.

Cillessen deed, volgens hem zelf, weinig fout. Daar snapte Van der Vaart weinig van. "Er is toch niks aan de hand?" vraagt Van der Vaart zich af. "Hij moet zelf geel krijgen."

Kijk hieronder naar de uittrap van Cillessen en de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Korte Corner met Marcel van Roosmalen over padel en Eindsignaal met Frank Heinen over straatvoetballer Edward van Gils. Verder bekijk je hier de fragmenten over het succes van AZ.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl