Bondscoach Per Johansson kon tevreden zijn

Handbalsters sluiten oefentoernooi af met riante zege op Zwitserland

Een maand voor het EK hebben de Nederlandse handbalsters het Golden League-oefentoernooi in Denemarken afgesloten met een riante zege op Zwitserland: 38-25. Angela Malestein was de opvallendste speelster met dertien doelpunten.

Oranje won donderdag de eerste wedstrijd van het toernooi knap met 30-22 van Denemarken, waarna zaterdag een 19-27 nederlaag volgde tegen topland Noorwegen. Zwitserland is niet bepaald een grootmacht in het handbal en dat bleek ook in Aarhus.

Bondscoach Per Johansson kon tegen het zwakke Zwitserland geen beroep doen op Inger Smits, de opbouwspeelster was door haar rug gegaan. Hij stelde wel weer de routiniers Estavana Polman en Malestein op, die tegen Noorwegen ontbraken. Op doel kreeg Rinka Duijndam de kans zich te onderscheiden.

De Zwitserse vrouwen kwamen nog wel op een 2-0 voorsprong, maar daarna nam Nederland het heft in handen met zes doelpunten op rij. Bij rust leidde Oranje met 16-8.

Na rust was het duel een tijdje in evenwicht, voordat Oranje het gaspedaal weer indrukte en de voorsprong uitbouwde tot de 38-25 eindstand.

Route naar het EK

De Nederlandse ploeg was niet op volle sterkte. Zo ontbraken Danick Snelder, Larissa Nusser, Dione Housheer en Harma van Kreij wegens blessures. Ook Lois Abbingh en Tess Wester waren er niet bij. Abbingh werd onlangs moeder en Wester is zwanger.

Eind oktober is er nog een Golden League-toernooi, in Noorwegen. Dan neemt Brazilië de plek van Zwitserland in. Op 5 november volgt dan nog een oefenduel met Roemenië, als laatste test voor het EK.

Dat EK begint voor Oranje op 7 november met een wedstrijd tegen Noord-Macedonië.