AFP, bewerking NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 2/10: Presidentsverkiezingen Brazilië • Grote Prijs van Singapore

Goedemorgen! De Brazilianen bepalen vandaag in het stemhokje het lot van zittend president Bolsonaro. En de Britse Conservatieve Partij komt onder roerige omstandigheden samen.

Eerst het weer: de zon schijnt vandaag geregeld en op de meeste plaatsen blijft het droog. Alleen het noorden maakt kans op een bui. De middagtemperatuur ligt rond 17 graden. De komende dagen blijft het rustig herfstweer met geregeld zon en maxima die oplopen naar lokaal 20 graden op woensdag.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Brazilianen besluiten of president Jair Bolsonaro een tweede termijn krijgt. Hij loopt in peilingen ver achter op zijn belangrijkste rivaal, de linkse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. Als de eerste stemronde geen winnaar oplevert, volgt op 30 oktober de tweede ronde.
  • De Britse Conservatieve Partij houdt vanaf vandaag in Birmingham een vierdaags partijcongres. De nieuwe leider en premier Liz Truss ligt nu al onder vuur en de partij scoort historisch slecht in opiniepeilingen.
  • De Grote Prijs van Singapore wordt verreden. Max Verstappen heeft een eerste kans om zijn tweede wereldtitel te pakken, maar start vanaf plaats acht op het stratencircuit. De avondrace in Singapore begint om 14.00 uur en is live te volgen via NPO Radio 1 en via een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Zeker 129 voetbalsupporters zijn om het leven gekomen bij rellen in het Kanjuruhan stadion in de Indonesische stad Malang. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De rellen ontstonden na afloop van een wedstrijd in de Indonesische voetbalcompetitie tussen Arema FC en Persebaya Surabaya. Nadat Arema op eigen veld met 3-2 had verloren, stormden de supporters van de club het veld op om hun ongenoegen te uiten. Toen er gevechten uitbraken, vuurde de oproerpolitie traangasgranaten af op het veld en op de tribunes.

Duizenden supporters kregen volgens lokale nieuwszenders ademhalingsproblemen door het traangas. Ook werden mensen onder de voet gelopen toen er paniek uitbrak. Volgens de hoofdinspecteur van de politie van Oost-Java zijn zeker 180 mensen naar het ziekenhuis gebracht.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Buckingham Palace heeft het eerste officiële portret vrijgegeven van koning Charles, zijn vrouw koningin-gemalin Camilla en de nieuwe prins en prinses van Wales, zijn zoon William en diens vrouw Catherine.

Op de foto is het viertal breed lachend te zien in zwarte rouwkleding. De foto werd gemaakt aan de vooravond van de uitvaart van koningin Elizabeth, toen koning Charles op Buckingham Palace een receptie hield voor presidenten, premiers en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl