Duizenden supporters liepen kwaad het veld op toen de thuisploeg verloor
NOS NieuwsAangepast

Dodental rellen voetbalwedstrijd Indonesië bijgesteld naar zeker 125

Zeker 125 voetbalsupporters zijn om het leven gekomen bij rellen in het Kanjuruhan-stadion in de Indonesische stad Malang. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de plaatsvervangend gouverneur van Oost-Java. Eerder spraken autoriteiten van 174 doden, maar dat aantal is nu naar beneden bijgesteld omdat sommige doden mogelijk dubbel zijn geteld. Er liggen nog zeker 323 mensen in het ziekenhuis, zegt een woordvoerder van de politie.

De meeste slachtoffers werden onder de voet gelopen in de paniek die ontstond toen de oproerpolitie de rellende menigte met traangasgranaten uiteen probeerde te drijven.

De rellen ontstonden na afloop van een wedstrijd in de Indonesische voetbalcompetitie tussen Arema FC en Persebaya Surabaya in Oost-Java. Nadat Arema op eigen veld met 3-2 had verloren, stormden de supporters van de club het veld op om hun ongenoegen te uiten.

Op beelden is te zien hoe de supporters na afloop het veld bestormen:

Doden bij rellen na voetbalwedstrijd: 'We kunnen dit niet langer hebben in de toekomst'

34 mensen overleden in het stadion, de rest onderweg naar of in het ziekenhuis. Onder de doden zijn ook twee agenten van de Nationale Politie.

De Indonesische voetbalbond doet onderzoek naar de rellen. President Widodo heeft de bond opdracht gegeven de competitie gedurende het onderzoek stil te leggen. Volgens de minister van Veiligheid zijn er te veel mensen toegelaten in het stadion. Er zijn volgens hem 42.000 tickets verkocht, terwijl er maar 38.000 mensen in het stadion mogen.

De politie in Oost-Java had geadviseerd om alleen de supporters van de thuisclub toe te laten tot de wedstrijd vanwege de grote rivaliteit tussen de twee clubs: Surabaya en Malang liggen dicht bij elkaar in het oosten van Java en deze wedstrijd geldt als een derby waarbij de gemoederen hoog kunnen oplopen. Er waren dan ook geen uitsupporters bij het duel aanwezig.

Minister Amali van Sport wil strengere veiligheidsregels rond voetbalwedstrijden. Ook wil hij de mogelijkheid bestuderen om wedstrijden zonder publiek te laten spelen.

 • AFP
  De onrust brak uit toen Arema FC met 3-2 verloor van Persebaya Surabaya
 • AFP
  Supporters dragen een gewonde man van het veld
 • AFP
  Uitgebrande auto voor het voetbalstadion
 • AFP
  Het stadion de ochtend na de rellen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl