Pro Shots
NOS SportAangepast

Twee Nederlandse duo's volleren zich naar finale op strand van Roland Garros

Raisa Schoon en Katja Stam hebben zich geplaatst voor de finale van het Elite16-toernooi in Parijs. Het Nederlandse beachvolleybalduo was in de halve eindstrijd te sterk voor de Amerikaansen Kelly Cheng en Betsi Flint: 21-17, 21-17.

Bij de mannen was er eveneens succes; Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen ontdeden zich in hun halve finale in een ware thriller van de nummer drie van de plaatsingslijst, de Italianen Paolo Nicolai en Samuele Cottafava: 27-25, 23-25, 15-9.

De medailles worden zondag vanaf 14.00 uur verdeeld.

Pro Shots
Katja Stam smasht

Schoon/Stam, het duo dat in maart het Elite16-evenement in Mexico won en dit jaar ook nog even de wereldranglijst aanvoerde, is als tiende geplaatst op het zand van Roland Garros, de locatie waar tennissers in mei en juni altijd het tweede grandslamtoernooi van het jaar afwerken.

Het was de vraag hoe de krachtsverhoudingen zouden liggen tegen de nummer zes van de plaatsingslijst, maar Cheng/Flint keek vanaf het begin van de partij tegen een achterstand aan.

Eigenlijk ontspon zich eenzelfde duel als eerder op de dag. De partij ging redelijk gelijk op, maar nooit gaven de Nederlandsen hun voorsprong uit handen.

's Ochtends in de kwartfinales was het Zwitserse koppel Esmée Böbner en Zoé Vergé-Dépré de tegenstander. Ook in die partij was de score 21-17, 21-17.

Snoeiharde smashes

Bij Brouwer en Meeuwsen was het de hele dag een stuk spannender. Dat begon al in de kwartfinales tegen Pablo Herrera en Adrián Gavira: 21-17, 15-21, 15-13.

Beide duo's bestookten elkaar in de derde set met snoeiharde smashes en wierpen zich ervoor met stevige blocks. Brouwer/Meeuwsen nam vroeg een kleine voorsprong in de derde set, maar comfortabel werd het gaatje nooit.

Op 13-9 voor de Nederlanders leek het wel gedaan, maar de Spanjaarden knokten zich - wat resulteerde in wat irritaties tussen beide teams - met een laatste inspanning terug tot 14-13. Het bleek een laatste stuiptrekking.

Pro Shots
Brouwer en Meeuwsen in actie in Parijs

Daarna was het lang wachten voor de Nederlanders. Pas om 22.15 uur waren ze aan de beurt voor hun halve finale tegen de Italianen Nicolai en Cottafave, die eerder op de dag nog Stefan Boermans en Matthews Immers naar huis hadden gestuurd.

Het aanwezige publiek werd beloond. Het werd een zenuwslopende partij, waarbij alleen al in de eerste set 52 punten aan te pas moesten komen om een winnaar (Brouwer/Meeuwsen) aan te wijzen: 27-25.

In het tweede bedrijf bleven de duo's aan elkaar gewaagd, dit keer met de nummer drie van de plaatsingslijst die aan het langste eind trok. Maar het Italiaanse verzet bleek in de derde set gebroken: 15-9 voor Brouwer en Meeuwsen.

Zondag 14.00 uur

Schoon en Stam spelen hun finale om 14.45 uur tegen de Europees kampioen uit Letland (Anastasija Samoilova en Tina Graudina), waarna Brouwer en Meeuwsen het vanaf 16.00 uur opnemen tegen de nummer twee van de plaatsingslijst, de Noren Anders Berntsen Mol en Christian Sandlie Sorum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl