Militairen op het Rode Plein, op de achtergrond wordt een podium opgebouwd
NOS NieuwsAangepast

Rusland annexeert vandaag bezette Oekraïense regio's, Westen waarschuwt

Rusland annexeert vandaag de bezette Oekraïense regio's Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja. De Russische president Vladimir Poetin houdt om 14.00 uur Nederlandse tijd een speciale ondertekeningsceremonie in het Kremlin. Ook houdt hij dan een toespraak naar aanleiding van de schijnreferenda die het land heeft georganiseerd.

Op het Rode Plein in het centrum van Moskou is een concert om de inlijving van de vier regio's te vieren. In 2014 was er een soortgelijk concert na de annexatie van de Krim. Daarbij was ook Poetin aanwezig. In de vier regio's waren afgelopen week schijnreferenda over de aansluiting bij Rusland.

Maar de uitslagen worden internationaal niet erkend. Kiev en het Westen lieten op voorhand al weten dit niet te doen. Ook de bezegeling vandaag zal internationaal geen erkenning vinden.

De door Rusland benoemde leiders van de bezette regio's zijn bij de ceremonie aanwezig om 'de overeenkomst met Rusland' te ondertekenen. Donderdagavond ondertekende Poetin al decreten waarin hij de Oekraïense regio's Cherson en Zaporizja erkent als onafhankelijke gebieden. Dat is een tussenstap voorafgaand aan de annexatie van de regio's bij Rusland.

De VN-Veiligheidsraad stemt vandaag over een resolutie waarin de referenda veroordeeld worden, meldt het Franse voorzitterschap van de raad. De resolutie, die is opgesteld door de Verenigde Staten en Albanië, maakt geen kans om te worden aangenomen vanwege het vetorecht van Rusland, maar moet dan worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de VN.

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties zei gisteren dat de annexatie een "gevaarlijke escalatie" betekent die de vooruitzichten op vrede in de regio in gevaar brengt. Poetin zal het geannexeerde gebied als Russisch grondgebied zien. Een poging van Oekraïne om het eigen land terug te nemen zal in die situatie als aanval op Rusland gezien worden. In dat geval ziet Poetin een legitieme reden om heviger terug te slaan, bijvoorbeeld met kernwapens, vrezen analisten.

Landroof

"Elk besluit om door te gaan met de annexatie van de regio's Donetsk, Loegansk, Cherson en Zaporizja in Oekraïne heeft geen juridische waarde en verdient het om veroordeeld te worden", zei Guterres.

De secretaris-generaal wees er ook op dat de oorlog dramatische gevolgen voor de mondiale economie heeft, met name in ontwikkelingslanden. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft de Russische plannen om de regio's te annexeren veroordeeld. "De schijnreferenda van het Kremlin zijn een vergeefse poging om te maskeren wat neerkomt op een verdere poging tot landroof in Oekraïne", zei Blinken.

De Oekraïense president Zelensky heeft meermaals gezegd dat de referenda illegaal zijn, en dat Oekraïne hard zal reageren. Vandaag roept hij de belangrijkste defensie- en veiligheidsfunctionarissen van zijn land bijeen voor een noodvergadering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl