De grafsteen, gemaakt van zwart Belgisch marmer
NOS Nieuws

Overlijdensakte Elizabeth vrijgegeven, ouderdom was doodsoorzaak

De overlijdensakte van koningin Elizabeth (96) is vrijgegeven door het Schotse staatsarchief. Daarin staat dat ouderdom de doodsoorzaak van de hoogbejaarde vorstin was.

De langstzittende monarch van het Verenigd Koninkrijk overleed op 8 september om 15.10 uur lokale tijd (16.10 uur Nederlandse tijd), zo staat op het document, dat ondertekend is door Elizabeths enige dochter, prinses Anne. Op dat moment was een deel van de koninklijke familie nog onderweg naar Schotland, waar ze toen verbleef.

Volgens Britse media waren Charles - toen nog prins - en zijn vrouw Camilla ten tijde van het overlijden in Balmoral Castle, net als prinses Anne. Elizabeths andere twee kinderen, Edward en Andrew, waren niet op tijd. Ook kleinkinderen William en Harry arriveerden later.

De overlijdensakte

Buckingham Palace gaf eerder die dag rond 13.30 uur (Nederlandse tijd) een verklaring uit waarin werd gemeld dat de gezondheid van Elizabeth achteruit was gegaan. Haar dood werd uiteindelijk om 19.30 uur Nederlandse tijd bekendgemaakt. Twee dagen daarvoor had de vorstin nog haar laatste werkafspraak: ze stelde Liz Truss toen formeel als premier aan.

Afgelopen jaar moest de koningin vaker verstek laten gaan bij gelegenheden. Zo moest ze een aantal keer werkafspraken afzeggen en kon ze haar volledige jubileumviering niet bijwonen. De officiële reden hiervoor was volgens het paleis mobiliteitsproblemen.

Vandaag konden geïnteresseerden overigens voor het eerst een bezoek brengen aan de kapel in Windsor Castle waarin Elizabeth begraven ligt. Honderden mensen stonden buiten te wachten tot zij naar binnen mochten.

Bezoekers komen aan bij kasteel Windsor

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl