NOS NieuwsAangepast

Museum Boijmans Van Beuningen koopt werk Miró voor 8,1 miljoen euro

Het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen heeft voor 8,1 miljoen euro het schilderij Peinture-poème van de Spaanse schilder Joan Miró toegevoegd aan zijn collectie. Aan de aankoop is meebetaald door fondsen en donateurs.

Het museum beheert naar eigen zeggen de grootste collectie surrealistische kunst in Nederland, maar bezat nog geen schilderij van Miró. De nieuwe aanwinst, gekocht van een Zwitserse stichting, is een van de laatste 'droomschilderijen' van Miró, die hij maakte tussen 1924-1927. Peinture-poème dateert uit 1927.

Volgens museumdirecteur Sjarel Ex behoort het schilderij tot de absolute top:

Rotterdams museum koopt schilderij voor 8,1 miljoen euro: 'Het is de absolute top'

De 'droomschilderijen' van Miró representeren de werkelijkheid zoals de schilder die ervaarde tijdens het schilderen. Voorbij gaan aan de zichtbare werkelijkheid is iets waar veel surrealistische kunstenaars naar streefden. Hiervoor werden verschillende methodes gebruikt. Volgens het museum hongerde Miró zichzelf vaak uit om zijn logisch-rationele denken uit te schakelen en zijn zintuigen op scherp te stellen.

Het museum is momenteel gesloten vanwege renovaties, maar een deel van de collectie is voor het publiek te zien in het vorig jaar geopende Depot Boijmans Van Beuningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl