Het hoofdkantoor van Porsche in Stuttgart
NOS NieuwsAangepast

Porsche tekent voor grootste Europese beursgang in 20 jaar

Frankfurt is vandaag het toneel van de grootste beursgang in Europa in meer dan twintig jaar tijd: sportwagenbouwer Porsche krijgt een eigen beursnotering, waarbij moederconcern Volkswagen AG een kwart van het belang in de dochteronderneming verkoopt.

Het geld dat deze beursgang oplevert, naar schatting zo'n 10 miljard euro, wil Volkswagen vooral gebruiken voor nieuwe fabrieken en technologie voor elektrisch rijden. De energietransitie vergt veel geld en simpelweg geld lenen bij de bank wordt met de steeds hogere rente veel duurder.

Volkswagen rekende in de aanloop op een prijs van tussen de 76,50 tot 82,50 per aandeel. De precieze uitgifteprijs werd gisteravond vastgesteld op 82,50 euro. Die uitgifteprijs betekent dat aan het hele autobedrijf Porsche een prijskaartje hangt van 75 miljard euro.

Een beursgang is op dit moment niet zo voor de hand liggend. Het beursklimaat is onstuimig: de koersen gaan op en vooral neer, de economische vooruitzichten verslechteren, er is sprake van hoge inflatie en hoge rente, er woedt een oorlog en er is een energiecrisis gaande. Toch zetten Volkswagen en Porsche door.

Intekenen op aandelen Porsche is niet voor iedereen weggelegd. De inschrijving staat enkel open voor beleggers uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland. Bekend is ook dat vier grote buitenlandse investeringsmaatschappijen ingetekend hebben voor een derde van de aandelen. Qatar Investment Authority, Norges Bank, T.Rowe Price en ADQ zijn met z'n vieren goed voor 3,7 miljard euro.

Door de grootte van het bedrijf, de bekendheid van het merk en het ontbreken van andere IPO's houden veel beleggers zich al weken bezig met de beursgang van Porsche.

Productielijn van de elektrische Porsche Taycan in Stuttgart

De beursgang van Porsche komt krap een maand na het opgedrongen vertrek van Volkswagen-topman Herbert Diess. Diess lag niet goed bij Volkswagen. Hij probeerde vier jaar lang om Volkswagen sneller de omslag naar elektrisch rijden te laten maken, maar lag door zijn stijl en opvattingen geregeld overhoop met zijn managers en de ondernemingsraad over de koers en reorganisaties.

De opvolger van Diess is de huidige Porsche-topman Olivier Blume, die het Vorstandsvorsitzender van Volkswagen AG combineert met dat van Porsche.

De beurskoersen van de drie grote Duitse autofabrikanten Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz:

Volkswagen AG is een industriereus als de grootste autofabrikant in Europa en in omvang de tweede ter wereld. Er werken 668.000 mensen bij de bouwer van onder meer Volkswagen, Porsche, Audi, Seat en Skoda. In 2021 bedroeg de omzet van de Volkswagengroep 250,2 miljard euro, met een nettowinst 15,4 miljard euro.

De omzet van Porsche bedroeg in 2021 8 miljard euro. Het bedrijf realiseerde dat met 37.000 werknemers. De dure sportwagens leveren relatief hoge winstmarges op en de kopers van een Porsche zijn doorgaans vermogend. Het goedkoopste instapmodel, de elektrische Porsche Taycan, kost 91.000 euro. De duurste, de Porsche 911, is verkrijgbaar vanaf 159.000 euro. Met alle extra's erop en eraan kost die zelfs 360.000 euro.

Hoe werkt een beursgang?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl