Rapper Coolio bij een optreden in mei 2022
NOS NieuwsAangepast

Gangsta's Paradise-rapper Coolio (59) overleden

De Amerikaanse rapper Coolio is op 59-jarige leeftijd overleden, meldt entertainmentwebsite TMZ. Zijn voormalige manager en vriend Jarez Posey bevestigt het nieuws aan onder meer CNN en CBS News.

Waaraan de rapper is overleden is nog niet duidelijk. Volgens TMZ stierf hij vermoedelijk aan een hartstilstand toen hij op bezoek was bij een vriend.

Gangsta's Paradise

Coolio, wiens echte naam Artis Ivey is, scoorde in de jaren 90 hits met onder meer Fantastic Voyage en Gangsta's Paradise. Volgens zijn website verkocht de rapper tijdens zijn carrière wereldwijd zo'n 17 miljoen platen.

Verreweg zijn grootste hit was Gangsta's Paradise, de soundtrack van de succesvolle film Dangerous Minds in 1995. Het nummer, een bewerking van Stevie Wonders Pastime Paradise uit 1976, voerde wekenlang de Billboard-hitlijsten aan. Er zijn wereldwijd miljoenen exemplaren van verkocht. In 1996 kreeg Coolio een Grammy voor het nummer, in de categorie 'beste rap'.

De officiële clip van Gangsta's Paradise is op YouTube meer dan 1 miljard keer bekeken:

Coolio is ook bekend vanwege de muziek die hij maakte voor de Amerikaanse sitcom Kenan and Kel, die eind jaren 90 werd uitgezonden op Nickelodeon en daarna nog vaak is herhaald. Ook leverde de rapper een bijdrage aan het album Dexter's Laboratory: The Hip-Hop Experiment uit 2002, met nummers van verschillende hiphopartiesten die zich lieten inspireren door de gelijknamige tekenfilmreeks op Cartoon Network.

Coolio kwam meerdere keren in aanraking met justitie. Eind jaren 90 kreeg hij een boete van duizenden dollars nadat hij was veroordeeld voor medeplichtigheid aan diefstal. In 2016 werd hij veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke celstraf omdat hij een geladen vuurwapen bij zich had op een vliegveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl