De stand van VK tijdens een conferentie in Rusland
NOS Nieuws

Apple verwijdert Russische sociale netwerk VKontakte uit App Store

Apple heeft het grootste Russische sociale netwerk, VKontakte, uit de App Store gehaald. Dat meldt VK, het moederbedrijf van het sociale netwerk. De app blijft wel werken op telefoons waarop VKontakte al is geïnstalleerd. Het bedrijf zegt wel dat er problemen kunnen zijn met meldingen of betalingen.

De vergaande maatregel volgt op sancties tegen Rusland die zijn ingesteld door het Verenigd Koninkrijk, bevestigt Apple aan de NOS. Een of meerdere eigenaren van het moederbedrijf staan op de Britse sanctielijst. Als gevolg van de sancties zijn de apps in geen enkele App Store wereldwijd te downloaden, aldus het bedrijf. Ook zijn de ontwikkelaarsaccounts die bij de apps horen verwijderd.

Welke partijen onduidelijk

Om welke eigenaren het gaat, zegt Apple niet. Ook is het niet duidelijk waarom de stap nu wordt genomen. De sanctielijst van het Verenigd Koninkrijk wordt continu bijgewerkt, de laatste keer was afgelopen maandag.

Mogelijk dat die update reden is voor deze stap. Het roept daarnaast de vraag op of Google dezelfde maatregel neemt in zijn downloadwinkel, de Play Store.

Bij VK, het Russische moederbedrijf van VKontakte, heeft het bedrijf MFT, met drie Russische aandeelhouders, het voor het zeggen. Dit bedrijf komt niet voor op de Britse sanctielijst. De ceo van VK, Vladimir Kirijenko, staat al sinds maart op de lijst.

Rusland eist een verklaring van Apple. De communicatiewaakhond Rozkomnadzor zegt dat het bedrijf discrimineert met het besluit. Daarnaast zou het een aantasting van het recht op vrije informatie en communicatie van Russische staatsburgers zijn.

Ook andere apps

Naast VKontakte zijn ook andere apps van het moederbedrijf VK verwijderd. Volgens persbureau Interfax gaat het om Mail.ru, Mail.ru Cloud, VK Music en VK Clips. Het Russische ministerie van Digitale Transformatie heeft Apple om uitleg gevraagd.

Apple en Google hebben nog niet op vragen van de NOS gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl