Een 'stemmer' in Melitopol in de oblast Zaporizja
NOS Nieuws

Eerste resultaten schijnreferenda Oekraïne: 'bijna iedereen wil bij Rusland'

De voorlopige resultaten van de schijnreferenda in vier bezette Oekraïense regio's wijzen uit dat een overgrote meerderheid van de inwoners bij Rusland wil horen. Dat schrijven Russische staatsmedia. De 'referenda' werden de afgelopen vijf dagen gehouden, maar van een vrije stembusgang was geen sprake.

De voorlopige uitslagen zijn volgens de Russen vastgesteld na telling van 18 tot 27 procent van de stemmen. 98 procent van de bevolking van Zaporizja zou voor hebben gestemd en in de regio Cherson bijna 97 procent. Ook in de 'Volksrepublieken' Donetsk en Loegansk zou bijna 98 procent voorstander zijn van aansluiting bij Rusland.

Vanavond wordt de definitieve 'uitslag' verwacht. De stembusgangen maken de weg vrij voor annexatie van de bezette gebieden door Moskou: vrijdag wordt deze naar verwachting officieel aangekondigd.

Het gaat om deze vier regio's:

Het gaat om deze vier regio's

Al sinds de aankondiging worden de 'referenda' door het Westen en Kiev niet erkend. De stembusgangen hebben de spanningen tussen Moskou en de westerse machten dan ook verder doen oplopen. Gisteren sprak de Britse minister Cleverly van Buitenlandse Zaken nog van een schijnvertoning, ook kondigde hij sancties aan tegen tientallen Russen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken hamerde er eerder vandaag op dat het Westen economische sancties moet instellen tegen Moskou. Al eerder stelde Kiev dat als de stembusgangen zouden doorgaan, dit definitief de deur dicht zou doen voor vredesbesprekingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl