Arnon Grunberg
NOS Nieuws

Arnon Grunberg wint Johannes Vermeer Prijs 2022

Schrijver Arnon Grunberg wint dit jaar de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De jury was unaniem in het besluit. Grunberg heeft namelijk "met zijn literaire bijdragen onmiskenbaar grote invloed gehad op zijn generatie".

De jury roemt de schrijver vanwege de manier waarop hij zijn "eigen, volkomen herkenbare stem" in zijn proza verwerkt. "Na drie zinnen weet je dat hij aan het woord is, dat is een zeldzame kwaliteit."

Grunberg schrijft onder meer journalistieke reportages, filosofische essays, romans en columns. Daarin legt hij meer dan eens de vinger op de zere plek, oordeelt de jury. "Hij behoort tot de belangrijkste, meest veelzijdige en invloedrijkste kunstenaars van dit moment."

De Johannes Vermeer Prijs is een belangrijke erkenning voor Nederlandse kunst. De onderscheiding is bedoeld voor kunstenaars die in Nederland werken, uit verschillende disciplines. Zo won vorig jaar beeldend kunstenaar Natasja Kensmil en het jaar daarvoor fotograaf Rineke Dijkstra. Grunberg is de eerste winnaar uit literaire kring.

Op woensdag 16 november wordt de prijs uitgereikt door staatssecretaris Uslu van Cultuur. Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden, dat de winnaar moet besteden aan een speciaal project op zijn terrein.

Na de uitreiking is het werk van Grunberg te zien in de 'OCW-etalage' die in het gebouw van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zit. De expositie is zeker nog tot januari te zien.

Artistiek directeur

De eerste keer dat de prijs werd uitgereikt was in 2009. Toen won Pierre Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera en het Holland Festival.

Andere winnaars van de Johannes Vermeer Prijs:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl