Unilever-topman Alan Jope
NOS NieuwsAangepast

Unilever-topman Alan Jope vertrekt eind 2023

Unilever-topman Alan Jope vertrekt eind volgend jaar op eigen initiatief bij het levensmiddelenconcern. Jope (58) werkt al 35 jaar bij Unilever en volgde in 2019 Paul Polman op als bestuursvoorzitter.

Het vertrek van Jope is verrassend, en heeft geen echte aanleiding. Volgens de Brit is het nu een goed moment voor de raad van bestuur van Unilever om alvast op zoek te gaan naar een opvolger. Daarbij wordt zowel binnen Unilever als daarbuiten naar kandidaten gekeken. Jope zegt zich de komende kwartalen "volledig te blijven focussen op de nauwkeurige uitvoering van onze strategie en de voordelen te benutten van onze nieuwe organisatie".

Hoofdkantoor naar Londen

Het was onder de leiding van Jope dat Unilever eind 2020 - onder druk van de Britse aandeelhouders - besloot om van het Nederlands-Brits bedrijf een volledig Brits bedrijf te maken, met het hoofdkantoor in Londen. Jope loodste Unilever de afgelopen jaren redelijk succesvol door de coronacrisis en de huidige Oekraïnecrisis.

Wel mislukte dit jaar de poging om de consumententak van GlaxoSmithKline, fabrikant van tandpasta's, pijnstillers en voedingssupplementen, voor 60 miljard euro in te lijven, tot woede van sommige aandeelhouders.

De koers van het aandeel bleef de afgelopen jaren achter en noteert nu lager dan bij Jope's aantreden.

Unilever boekte in 2021 wereldwijd een omzet van 52 miljard euro en een nettowinst van 6,6 miljard euro. Bij de levensmiddelenreus in ijs, soepen, sausen, zeep en schoonmaakproducten werken ongeveer 145.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl