NOS Sport

Trotse coaches Federer kijken terug: 'Voor 99,9 procent is het een fantastische tijd geweest'

  • Franklin Stoker

    Redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    Redacteur NOS Sport

Trotse coaches Federer kijken terug: 'Voor 99,9 procent is het een fantastische tijd geweest'

De Laver Cup zit erop en alle tennissers vliegen weer naar alle windstreken om hun individuele loopbaan te vervolgen. Behalve één, uiteraard. Roger Federer is deze week officieel proftennisser af.

De 41-jarige Zwitser vierde in Londen zijn afscheid in het bijzijn van zijn familie en vrienden, maar ook zijn coaches Severin Luthi en Ivan Ljubicic waren uitgenodigd. Beiden zijn al jarenlang verbonden aan Federer.

Afscheidstelefoontje

Voor Ljubicic, zelf een oud proftennisser, kwam het 'afscheidstelefoontje' van Federer afgelopen zomer niet als een verrassing. "Ik vond het jammer, maar het hing al een tijd in de lucht. Het was geen schok voor mij", aldus de Kroaat.

"Ik had vooral een leeg gevoel toen Roger mij belde en het nieuws vertelde", aldus Luthi, die ook de Davis Cup-captain van Zwitserland is.

Het is goed voor te stellen dat Luthi en Ljubicic al jarenlang aan Federer zijn verbonden. De coaches tonen zich in de interviews uiterst vriendelijk en nemen de tijd. Het past bij de kernwaarden die Federer altijd heeft uitgestraald.

Roger Federer vertelt in de onderstaande video hoe hij zijn afscheid als proftennisser heeft beleefd:

Federer kijkt voldaan terug op afscheid: 'Mijn loopbaan was een fantastische reis'

De twee bewaren ontzettend goede herinneringen aan Federers Australian Open-titel in 2017. De Zwitser kon door een knieblessure zes maanden niet tennissen, maar bij zijn terugkeer in Melbourne viel alles op zijn plaats.

En uitgerekend Rafael Nadal, de grote rivaal van Federer, werd toen in een prachtige vijfsetter verslagen. "Het was een belangrijk moment in de geschiedenis van het tennis", vindt Ljubicic. Luthi zet deze titel ook bovenaan zijn lijst, maar benoemt meerdere hoogtepunten. "Het winnen van de Davis Cup in 2014 was eveneens onvergetelijk."

AFP
Ivan Ljubicic en Severin Luthi kijken naar Roger Federer tijdens een training op Wimbledon in 2021

En wat gaat de toekomst nu brengen voor Federer? Hij weet het zelf nog niet, maar Luthi en Ljubicic hebben wel een idee. "Ik zie hem niet als een tenniscoach", zegt Luthi resoluut. "Ik denk niet dat hij 35 of 40 weken per jaar met iemand onderweg wil zijn."

"Maar ik denk dat hij het wel leuk zal vinden om zijn kennis met anderen te blijven delen, misschien met kinderen."

Begeleiden van jonge spelers

Iets met de tennisjeugd dus. Ook Ljubicic ziet daar wel toekomst in voor Federer. "Ik weet dat hij graag op de tennisbaan staat, dus misschien dat hij wel jonge spelers uit Zwitserland gaat begeleiden."

"Maar ik denk dat hij verschillende dingen gaat doen, om erachter te komen wat hij leuk vindt", verwacht Ljubicic. "Dat doet namelijk elke tennisser die stopt. En dat zal voor Roger niet anders zijn."

John McEnroe blikt in de onderstaande video terug op de Laver Cup en het afscheid van Roger Federer:

McEnroe: 'Er komt geen nieuwe Federer, maar we hebben wel nieuwe sterren'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl