Reuters
NOS NieuwsAangepast

Zeker zes doden door orkaan Noru in Filipijnen

In de Filipijnen zijn zeker zes doden gevallen door orkaan Noru die gisteren aan land kwam. Vijf van hen zijn reddingwerkers die verdronken tijdens een reddingsoperatie toen ze door een instortende muur werden getroffen.

Dat gebeurde in de provincie Bulacan, waar de orkaan voor overstromingen zorgde. Het zesde slachtoffer is een inwoner van Bulacan die verdronk nadat hij had geweigerd zijn woning aan de rivier te verlaten.

President Marcos heeft opgeroepen om noodhulp en opruimgereedschap via de lucht naar de getroffen gebieden te sturen.

Tot nu toe zijn zeker 74.000 mensen geëvacueerd. De scholen op het hoofdeiland Luzon zijn vandaag gesloten en ook ambtenaren mogen thuis blijven. Verder heeft de aandelenbeurs de handel voor vandaag opgeschort. Op Luzon woont ongeveer de helft van de 110 miljoen Filipijnen. Het eiland is goed voor ruim twee derde van de totale economie.

Noru, een orkaan van de derde categorie, kwam gisteren aan land met windsnelheden tot 185 kilometer per uur, met uitschieters tot 240 kilometer per uur. De orkaan verloor wat kracht toen die aan land kwam maar heeft desondanks tot aanzienlijke schade geleid.

Ook zitten zo'n 2,5 miljoen mensen door het natuurgeweld zonder stroom in de provincies Nueva Ecija en Aurora. De minister van Energie heeft beloofd generatoren naar de door stroomuitval getroffen gebieden te sturen.

Overstromingen door orkaan op Filipijnen

Door de orkaan kwamen straten onder water te staan en liepen huizen schade op. In de zwaar getroffen stad Dingalan in de provincie Aurora zijn meer dan 6000 huizen beschadigd geraakt. De autoriteiten zijn hier en daar al begonnen met opruimwerkzaamheden.

De Filipijnen bestaat uit meer dan 7600 eilanden. Het land heeft ieder jaar te maken met gemiddeld twintig tropische stormen. In 2013 raasde de orkaan Haiyan over de eilandengroep. Dat was een van de zwaarste stormen ooit. Zo'n 6300 mensen kwamen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl