AFP
NOS Nieuws

Oekraïne schaalt banden met Iran af vanwege levering drones aan Rusland

Oekraïne neemt diplomatieke stappen tegen Iran. Volgens de Oekraïense regering heeft Iran gevechtsdrones geleverd aan Rusland en staat dat gelijk aan "samenwerking met het kwaad".

Oekraïne en de Verenigde Staten beschuldigen Iran er al langer van dat het de Russische strijdkrachten voorziet van drones. De regering in Teheran spreekt dat tegen en zegt een neutrale positie in te nemen in de oorlog in Oekraïne.

Het Oekraïense ministerie van Defensie maakte gisteren echter bekend dat het leger zes Iraanse drones uit de lucht had geschoten. Op Twitter plaatste het ministerie beelden die dat zouden bewijzen.

Verder kwam gisteren iemand om het leven door een Russische aanval met een Iraanse drone op de havenstad Odessa, zegt Oekraïne. Het slachtoffer zou een burger zijn geweest.

De Oekraïense regering trekt nu als vergelding de accreditatie van de Iraanse ambassadeur in Kiev in. Ook wordt het aantal medewerkers van de Iraanse ambassade "aanzienlijk" gereduceerd, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Het is een vijandige daad om wapens aan Rusland leveren waarmee het oorlog tegen Oekraïne kan voeren", aldus het ministerie. "En die daad is een zware klap voor de betrekkingen tussen Oekraïne en Iran."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl