In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Amsterdam trekt tientallen miljoenen uit voor steun aan minima en mkb

Amsterdam trekt nog dit jaar tientallen miljoenen euro's uit om minima, het mkb en maatschappelijke instellingen te helpen. Dat blijkt uit de nieuwe begroting van de gemeente, die vanochtend is gepresenteerd.

"We zien dat veel Amsterdammers het moeilijk hebben. Hun bestaanszekerheid staat onder druk door een opeenstapeling van kosten", zegt PvdA-wethouder Van Buren van Financiën. "Daar maak ik mij zorgen om en het vraagt om snel ingrijpen."

Zo wordt het kindtegoed op de stadspas voor ouders met kinderen tot 14 jaar 100 euro hoger. Amsterdammers met een chronische ziekte en een laag inkomen krijgen eenmalig een extra bedrag van 100 euro uitgekeerd en er komt een aparte regeling voor inwoners die in de schuldsanering zitten en door de hoge energieprijzen in de knel komen.

Ook geeft het college nog dit jaar een extra subsidie aan maatschappelijke organisaties die (kinderen in) minimahuishoudens ondersteunen. Voor mkb'ers en maatschappelijke organisaties, zoals sportclubs, zwembaden en kunst- en cultuurinstellingen, komt er deze winter een steunfonds van 20 miljoen euro.

Schuld loop op

Door de vele investeringen loopt de schuld van de gemeente op van 7 miljard euro dit jaar naar 9 miljard euro in 2026. In dat jaar is er begrotingstekort van 90 miljoen euro en is de begroting dus niet meer sluitend.

Als gevolg daarvan zal de gemeente scherpere keuzes moeten maken: er zullen projecten geschrapt of uitgesteld moeten worden. Maar het blijft, net als bij de presentatie van het coalitieakkoord eerder dit jaar, nog steeds onduidelijk om welke projecten het gaat, schrijft NH Nieuws.

Advertentie via Ster.nl